Twintig jaar Cross Trialton op Ameland

NES – Op 10 en 11 september wordt, onder de naam Xterra Netherlands, voor de twintigste keer de Cross Triathon Ameland georganiseerd. Wat begon in 2002 als een try-out met 36 deelnemers voornamelijk uit de regio onder de naam Tri-Ambla is in twintig jaar uitgegroeid tot aansprekend internationale crosstriathlon met ruim 900 inschrijvingen van atleten uit 16 Europese landen. 

De deelnemers op de lange afstand, Xterra NL Full Distance, strijden op Ameland om de laatste tickets die toegang geven tot het Wereld Kampioenschap Xterra op 1 oktober in Trento, Italië. De beste Nederlandse cross atleten op de lange afstand verdelen onder elkaar naast de eervolle podiumplaatsen, een mooie prijzenpot van totaal € 3000,–. 

Op zaterdag is naast de wedstrijd op de lange afstand (Xterra NL Full; 1500-36-10) de wedstrijd op de korte afstand (Xterra Sprint 500-17-5). Beide afstanden kunnen ook door estafette teams worden bedwongen (Xterra NL Relay & Sprint Relay). Op zondag is de wedstrijd voor de junioren 8 t/m 15 jaar onder de naam Xterra NL Junior. Voor de junior wedstrijden hebben zich 125 kinderen ingeschreven. 

Bij de mannen zal de strijd om de CrossTriNL titel vooral gaan tussen de succesvolste Nederlandse cross triathleet van dit moment, Wouter Dijkshoorn (Amsterdam) en zijn uitdagers met onder meer Koen de Leeuw (Soest), Joep Staps (Tilburg) en de Quirijn Waaijenberg (Dieren). Bij de dames zal het een open strijd worden en kan geen duidelijke favoriet worden aangewezen door blessures en afmeldingen van een aantal toppers. Anne Zijderveld (Nieuw Heeten), Trudy Veenstra (Boelenslaan), Romy Spoelder (Almere) en Ingrid van Lubek (Hilversum) zijn de mogelijke kandidaten voor het podium. 

Elfstendentriathlon bedwinger Stefan van der Pal is tijdens het evenement ook op Ameland. Met zijn ongelofelijke prestatie van afgelopen zomer zal hij menig triathleet weten te inspireren. Hij is bij de start om iedereen succes te wensen en aan te moedigen en na de finish helpt hij bij de medaille uitrijking.

Programma

Zaterdag 10 September 

Xterra Netherlands

  • 10:10 uur Start Sprint en Sprint Relay 0,5 – 17 – 5 
  • 11:30 uur 

Zondag 11 september 

Xterra Netherlands Junior

  • 09:45 uur Start Junior S (12+ en 14+) Buren 125m – 10 – 2,5 
  • 10:45 uur Start  (8+ en 10+) Buren 75m – 5 – 1,25
Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *