Twee musea geopend op Ameland

HOLLUM – Het Maritiem centrum Abraham Fock in Hollum en het Natuurcentrum Ameland in Nes openden allebei op donderdag 25 juni officieel de deuren. In Hollum liet burgemeester Albert de Hoop als openingshandeling de stoomfluit van de oude melkfabriek fluiten. Het was voorheen het sein dat de boeren met hun paarden naar de Oranjeweg moesten rennen om de reddingboot naar het strand te brengen. De paardenreddingboot redt niet meer en de melkfabriek is gesloten, maar de fluit is er nog en de paarden lopen nog steeds met de strandreddingboot naar het Zuidwest voor demonstraties van de lancering.

In Nes knipte Commissaris van de Koningin John Jorritsma een lint door om het Natuurcentrum Ameland te openen.

Paarden

“Bijna 30 jaar geleden verdronken er 8 paarden bij een reddingsactie van de strandreddingboot”, memoreerde bestuurslid van de Stichting Amelander Musea en penningmeester van de Stichting Paardenreddingboot Jan J. de Vries. “Het is net iets meer dan 20 jaar geleden dat een einde kwam aan het reddingswerk met de paardenreddingboot. Het was in 1991 dat het eerste eenvoudige museum werd geopend, dat vervolgens in 1995 werd uitgebreid.

In 1999 ontstonden plannen om een paardenstal bij het museum te bouwen omdat er problemen ontstonden rond de stalling van de paarden. Dat deze plannen uiteindelijk tien jaar later dit prachtige centrum tot gevolg zouden hebben konden we toen niet vermoeden.”

Vuurtorenkoepel

De Vries vertelt over de vuurtorenkoepel, die bijna voor het eiland verloren was.

In 1988 werd de oude koepel van de vuurtoren gehaald en vervangen door een nieuwe. Door snel te handelen lukte het de koepel van de sloop te redden en kreeg deze een plaatsje bij het reddingsmuseum Abraham Fock. Het kostte de gemeente Ameland 20.000 gulden. Stond hij er jarenlang wat verloren bij, nu heeft hij een ereplaatsje boven de entree van het nieuwe museum.

Muren met baarden

Commissaris van de Koningin John Jorritsma werd speciaal overgevlogen naar het eiland. Hij vertelt hoe hij en zijn vrouw genoten van het overweldigende uitzicht van het waddenlandschap dat een dag later met de werelderfgoedstatus bekroond zou worden.

Jorritsma roemt het doorzettingsvermogen van de stuwend karachten achter het nieuwe Natuurcentrum en hij roemt directeur Joop de Jong dat de bouw binnen de begroting is gebleven. Hij roemt ook het gebouw dat onder architectuur van Gunnar Daan koepels en “muren met baarden” kreeg.

Bijgebouw van overdaad

Voorzitter van de Stichting Ameland musea Ger van Langen laat weten trots te zijn op dit gebouw. “Het is niet verworden tot een bijgebouw van overdaad.”

Zorgen over de exploitatie zijn er bij de stichting niet. Het Natuurcentrum heeft in de try-out periode van half april tot haf juni al 18.000 bezoekers kunnen verwelkomen.

>>> de website van Natuurcentrum Ameland is te vinden onder de N van Natuurcentrum op de Links-pagina

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *