Tuinvlindertelling 2019: aantal vlinders gehalveerd

WAGENINGEN – Van 6 tot en met 28 juli 2019 organiseerde De Vlinderstichting de tuinvlindertelling. Er zijn zo’n 10.000 tellingen gedaan. Een kwartier lang noteerde men de vlinders die in de tuin aanwezig waren. Er zijn minder vlinders gezien dan in de voorgaande jaren. De atalanta is de meest getelde vlinder.

Atalanta

Wat vorig jaar al gevreesd werd, blijkt nu ook uit de cijfers van de Landelijke Tuinvlindertelling: 2019 is een zeer slecht vlinderjaar. Door het droge weer vorige zomer zijn veel rupsen doodgegaan omdat de planten waar ze van afhankelijk zijn, waren verdroogd. Dat zie je nu pas terug. Het ging al slecht met de insecten en dan komt zo'n droge zomer er nog even bovenop. Dat hakt erin. Gemiddeld lag het aantal getelde vlinders veel lager dan andere jaren. De afgelopen tien jaar waren er gemiddeld 15 vlinders per telling in de tuin. Dit jaar zijn dat er slechts 7,5: een halvering.

Het ging al slecht met de insecten en dan komt zo'n droge zomer er nog even bovenop. Dat hakt erin.

Meer vlinders in het Noorden

Gelukkig is er ook goed nieuws: met name in Groningen, Friesland, Noord-Holland en op de Wadden meldden veel waarnemers erg veel vlinders in de tuin. Met name dagpauwoog, atalanta en distelvlinder zijn daar talrijk. Waarom dat zo is blijft nog onduidelijk: meer regen, andere grondsoort, lagere temperaturen… of is er toch meer aan de hand?

Top drie vlinders

De atalanta eindigde landelijk op nummer één. Dat komt omdat deze vooral in de noordelijke provincies, waar dus redelijk veel vlinders werden gezien, erg talrijk is. Ten zuiden van de grote rivieren werd de atalanta veel minder gezien. Het klein koolwitje is op de tweede pek geëindigd, deze komt verspreid door het hele land voor. De derde plaats is voor de dagpauwoog. Deze vlinder was aan het begin van de tuinvlindertelling, drie weken geleden, nog maar weinig aanwezig. De laatste dagen komen ze echter uit de pop en nemen ze sterk in aantal toe. Dat geldt ook voor de distelvlinder, die zich de laatste week van de telling steeds meer lieten zien. 

Ameland

Op Ameland hebben niet zo heel veel mensen geteld. Bekijk hier de telkaart van de Vlinderteldagen. Alleen de atalanta, kleine vos en klein koolwitje werden in Hollum geteld. Vanuit de andere dorpen kwamen geen tuintellingen binnen. Meedoen met de Vlinderteldagen kon door vlinders te tellen en de aantallen en soorten door te geven via de app Vlindermee. Vandaag spottte iemand op vakantiepark Duinoord in Nes een koninginnepage, een bijzondere waarneming. In 2011 werd hij al eens in Hollum in een tuin gespot.

Bron De Vlinderstichting en eigen redactie

 lees hier over Vlinders op Ameland

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *