Trilaterale Regeringsconferentie 2014

TØNDER – De Trilaterale Deens-, Duits-, Nederlandse ministersconferentie over de bescherming van de Waddenzee werd met succes afgesloten in de stad Tønder in Denemarken.

Het is de 12e Conferentie sinds de drie Waddenzeelanden samen optrekken vanaf 1978, met het doel de Waddenzee te beschermen en als internationaal natuurgebied te behouden.

De conferentie werd voorgezeten door de plaatsvervangend secretaris-generaal van het Deense Ministerie van Milieu Mikkel Aarøe-Hansen, de Nederlandse staatssecretaris van Landbouw Sharon Dijksma, de Duitse staatssecretaris van Milieu Rita Schwarzelühr-Sutter en haar collega’s van de Duitse deelstaten, Robert Habeck, minister van Energie Transitie, landbouw, milieu en platteland, Sleeswijk-Holstein en Stefan Wenzel, minister van milieu, energie en klimaatbescherming, Neder-Saksen.

Een belangrijk onderwerp van de conferentie was de goedkeuring van een gezamenlijke strategie voor "Duurzaam Toerisme in het Werelderfgoed Waddenzee". De verklaring werd ondertekend door de aanwezige staatssecretarissen en alle belanghebbenden zoals toerisme-organisaties, lokale overheden, natuurbeschermers en groene NGO's. 

Een onderwerp dat het bijna zonder handtekening moest stellen is de veiligheid van de scheepvaart. De ministers tekenden, de stakeholders niet. Burgemeester Albert de Hoop heeft een grote hand gehad in het op de agenda krijgen van dit onderwerp. Op het moment dat hij naast enkele containers stond die in een storm van een schip waren geslagen en op het strand van Ameland waren aangespoeld, realiseerde hij zich de kwetsbaarheid van de eilanden en de lacunes in de regelgeving betreffende veiligheid van de schepen. De Hoop gaat samen met de internationale werkgroep “Shipping” nu verder aan de implementatie werken.

>>> lees hier meer over de Trilaterale Waddenzee Conferentie

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *