Treasure Hunt en Schatzoeken voor jong en oud

HOLLUM –  Van 10 tot en met 14 oktober 2022 is Ameland Schateiland. Op het eiland is dan de Treasure Hunt te doen, een onderdeel van het verhalenfestival Expeditie Ameland, a storytelling adventure. Dit internationale festival met workshops, een avond vol verhalen en een Treasure Hunt, een schatzoektocht, heeft als thema Treasures of the Tradition. 

Treasure Hunt

Van maandag 10 tot en met vrijdag 14 oktober kun je op zoek naar schatten die op vijf plaatsen op Ameland verborgen zijn. De schat kan in Buren liggen, maar ook in Ballum, op de Kooiplaats of in Nes of Hollum. De schatkaart met raadselachtige aanwijzingen in het Nederlands, Engels en Duits en informatie wat je moet doen als je de schat gevonden hebt, kun je op diverse plekken op het eiland afhalen. Deelname aan de Treasure Hunt is gratis.

De schatkaarten zijn vanaf maandag 10 oktober op te halen in (aantal locaties is groeiende):

 • Museum Sorgdrager – Hollum
 • Vuurtoren – Hollum
 • Maritiem Centrum – Hollum
 • De Stelp – Hollum
 • Zilt – Hollum
 • De Plaats – Hollum
 • Sier aan Zee – Hollum
 • Spar Ballum – Ballum
 • Nobel Ballum – Ballum 
 • Museum Swartwoude – Buren
 • Streekwinkel Ameland – Buren 
 • Hotel de Jong – Nes
 • VVV Ameland – Nes

Schatten van eilanders 

In elk van de vijf schatkistjes zit een voorwerp, een schat, waarvan vier gemaakt zijn door eilanders en een door de Engelse kunstenares Josie Beszant. Bij elk voorwerp hoort een verhaal en als je de schat hebt gevonden, kun je het verhaal live aan je laten vertellen. De verhalen gaan over ijskoude en bloedstollende avonturen, over vriendschap en trouw die tot voorbij het onmogelijke gaat, over hebzucht en moederliefde, over bloemenpracht en wonderlijke wezens die de duinen bevolken. Elke vinder kan een afspraak maken voor een privé voorstelling, waar ook de familie voor mag worden uitgenodigd. De schatvinder wint behalve de schat en het verhaal ook nog twee vrijkaarten voor de fenomenale avondvoorstelling op zaterdag 15 oktober in De Plaats in Hollum. De Treasure Hunt op Ameland is eigenlijk een stapeling van schat op schat.

Heb je de raadsels opgelost maar geen schat kunnen vinden, dan is iemand je voor geweest. Ook dan is van de zoektocht en het schateiland te genieten. Sommige locaties zijn niet altijd open deze week. Weet je de oplossing, maar is de winkel dicht, kom dan zo snel mogelijk bij het eerstvolgende openingsuur om binnen verder te speuren. Meld wel even bij de beheerder van het pand dat je met de Treasure Hunt bezig bent.

De raadsels

De raadsels zijn naar aanleiding van informate van het eiland geschreven door Simon Heywood uit Engeland. Die Engelse versie werd door Frank Belt vertaald in het Duits en door Dimphy Timmers in het Nederlands.

Om een tipje van de sluier op te lichten komt hier een regeltje uit zo'n raadselachtig gedichtje. Het hele rijmpje verwijst naar de locatie en vervolgens naar de plek in of bij die locatie waar de schat ligt. Een fragment:

'Een oude wijze vogel die niet vliegen kan, zwemt in de lucht voor een huis.'

Stamtafeloplossingen

De Treasure Hunt is voor jong en oud geschikt, om met de groep op school samen te puzzelen, om op de BWS naast het Nederlands ook het Engelse en Duitse raadseltje uit te pluizen, om aan de stamtafel in de kroeg met elkaar te puzzelen of om met de familie aan de keukentafel de raadsels te ontrafelen. 

Tales from my grandmother’s lips

Shonaleigh Cumbers vertelt op 15 oktober Tales from my grandmother's lips' in De Plaats in Hollum. Deze avond is voor iedereen die van een goed verhaal houdt.

De Engelse Shonaleigh met Nederlandse wortels steekt dit jaar voor de derde keer Het Kanaal en de Waddenzee over om een paar van de meer dan vierduizend verhalen die ze van haar grootmoeder geleerd heeft te delen. Welke ze vertelt is telkens weer een verrassing, maar altijd kun je ervan op aan dat het de juiste verhalen op de juiste plaats zijn. Dat is de kracht van haar traditie. Shonaleigh vertelt in het Engels. Voor de voorstelling is al te reserveren via de website: klik daarvoor op de gele knop.

Treasure Hunt – 10 t/m 14 oktober – deelname is gratis

Avondvoorstelling Tales from my grandmother’s lips door Shonaleigh Cumbers

 • 15 oktober in De Plaats in Hollum
 • 20:00 uur
 • entree € 10,—
 • De website is www.expeditie-ameland.nl

Expeditie Ameland, a storytelling adventure 

Expeditie Ameland, a storytelling adventure is in november 2021 gestart in Sier aan Zee met een succesvol verhalenfestival. Het is een uitvloeisel van wat in 2018, in het jaar dat Leeuwarden-Fryslân culturele hoofdstad van Europa was en Ameland Eiland van Hidde Kat, is begonnen. Om de twee jaar is Ameland het decor van dit festival, waar workshops worden gegeven en verhalen worden verteld. Editie 2022, Treasures of the Tradition, is een extra evenement, dat wat kleiner van opzet is. In 2023 organiseert Expeditie Ameland, a storytelling adventure weer een groot meerdaags evenement, in samenwerking met meerdere partners, onder de titel Living with the Elements.

Expeditie Ameland, a storytelling adventure wordt georganiseerd door Stichting Verhalenderwijs, Sier aan Zee en vertelgroep Ameland Vertel!

lees hier meer over de bijzondere verteltraditie van de Drut'syla

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *