Training voor discotheken

veilig uitgaan op Ameland
NES – Toen gemeente Ameland, politie Ameland, Swinging Mill en Lichtboei op 27 april jl. het convenant ‘Veilig uitgaan op Ameland’ ondertekenden om overlast van discogangers tegen te gaan, spraken ze tevens af dat de portiers en andere medewerkers van de Mill en Lichtboei een training zouden krijgen in het omgaan met lastige klanten.
Vrijdag 11 en zaterdag 12 mei worden 12 discotheek medewerkers en drie politiemannen door trainer Arjen Appel geconfronteerd met lastige klanten, risicogedrag, tegenwerkende discobezoekers en intimidatie.
De deelnemers aan de training moeten zich via een rollenspel uit penibele situaties redden. Acteur Stephan speelt de lastige klant. Wopke Veenstra is de portier die hem ‘nee’ moet verkopen. Stephan heeft het verbruid en mag zich een maand lang niet meer in de disco vertonen. Met het rollenspel traint Appel de discomedewerkers in het streng hanteren van de regels en respectvol omgaan met de klanten. “Toon inzicht, geef de regel aan en biedt een alternatief,” houdt de trainer zijn gehoor voor. Wopke laat de jongen met het petje uitpraten. Hij toont begrip, blijft kalm en beargumenteert waarom de knaap de disco niet in mag. Als alternatief wil Wopke wel een taxi voor de jongen bellen. “Nee, dat hoeft niet, dan ga ik thuis wel wat zuipen,” zegt de teleurgestelde stapper, die toch het tijdelijke bezoekverbod accepteert.
“Als de klant maar ziet dat je serieus meent wat je zegt,” houdt Appel de cursisten voor.
Arjen Appel is politieman geweest. Hij heeft een sociaalpsychologische opleiding gedaan en zich gespecialiseerd in het ontwikkelen en geven van trainingen aan mensen die te maken krijgen met lastige, agressieve of gewelddadige klanten.
De regels moeten duidelijk zijn en consequent worden nageleefd. Gerlof Brouwer van De Lichtboei vertelt dat het einde van een fijne discoavond in zijn discotheek elke keer wordt aangekondigd met een nummer van Metallica: “Nothing else matters.” Dan gaat het licht aan en daarna de muziek uit. Vaste procedure. De dansers en drinkers weten dat ze nu hun heil buiten de disco moeten zoeken. En dat het liefst een beetje rustig, zonder hekjes te vernielen en zonder geschreeuw op straat. De discomedewerkers die dan gele hesjes dragen spelen op dat moment een belangrijke rol als steward. “Prachtig,” vindt Gerlof de training. De mensen van De Lichtboei en Swinging Mill doen er zeker hun voordeel mee. Uiteindelijk komt het de sfeer in de disco’s en buiten op straat ten goede en dat is de opzet van het convenant.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *