Top aantal deelnemers Rondje Ameland

HOLLUM – Er deed een top aantal wandelaars mee aan Rondje Ameland editie 2017. Het 21ste Rondje werd door 674 mensen gelopen, waarvan 375 het Rondje Ameland van 49 kilometer deden en 299 het halve Rondje van 25 kilometer. Het was dit jaar voor het eerst dat die afstand in het programma was opgenomen en dat deed meteen het aantal deelnemers stijgen. Nooit eerder liepen er zoveel de wandeling van west naar oost via de wadkant en van oost naar west via het Noordzeestrand.

Lekker weer

Het weer was een vriend van Rondje Ameland, deze editie. Geen slagregens en een prettige temperatuur. De wind uit het westen was straf en dat maakte de omstandigheden voor de tweede helft van de tocht wat zwaar, maar leverde geen noemenswaardige problemen op.

Zwaneplein

Op het Zwaneplein was het een gezellige drukte met levende muziek. De aankomst van eerst een groot deel van de Rondje Ameland lopers, die al om 5.00 uur in de ochtend vertrokken, en daarna de eerste binnenkomers van het halve Rondje zorgde voor een lekkere drukte op het plein. De wandelaars van de 25 kilometer startten om 10.00 uur. Een aantal van hen was net op tijd bij de start, vanwege vertraging van de veerboot. Net als vrijdag bleef zaterdagochtend de brug weer hangen zodat de 6.30 uur boot niet op tijd van Nes kon vertrekken en de 7.30 uur boot vanuit Holwerd, met wandelaars aan boord, ook te laat was.

Drie evenementen

De organisatie is content met de dag. Er deden zich geen noemenswaardige problemen voor, al viel er wel voor de start al iemand flauw en waren er net als andere jaren diverse uitvallers wegens blaarproblemen of andere mankementen aan spieren en gewrichten. Niet te spreken was de organisatie over het evenementenbeleid van de gemeente. Organisatoren moeten een jaar van te voren hun vergunning aanvragen. Reden daarvan is dat er een evenwichtige spreiding van evenementen door het jaar heen plaatsvindt en om te voorkomen dat activiteiten elkaar in de wielen rijden. Op deze zaterdag stonden er drie evenementen op het programma. Naast Rondje Ameland was dat de tourtocht van de oldtimers en de demonstratie van de paardenreddingboot. De oldtimers bleken dezelfde weg langs de dijk te nemen als de wandelaars van de 25 kilometertocht. Ook viel de demonstratie van de paardenreddingboot niet helemaal gelukkig samen met de wandeltocht. De wandelaars van het halve Rondje waren ongeveer tegelijk met de reddingboot bij de dijk aan het Suudwest. Daar waren alle oldtimers ook, zodat er een extra drukke en rommelige situatie ontstond. Het leidde niet tot ongelukken maar wel tot verontwaardiging van de Rondje Ameland organisatie.

Vrijwiligers 

De organisatie van het Rondje verliep overigens weer vlekkeloos. De organisatoren hadden dit jaar een legertje van 108 vrijwilligers achter zich staan die meehielpen met veel verschillende diensten: van versjouwen van materiaal en plaatsen van hekken tot het helpen bij de inschrijving, van het schenken van koffie tot het toespreken bij de finish en uitdelen van de medaille.

"Wat een waardeloze organisatie"

Onderweg werd bij de verschillende controleposten een stempel op de deelnemerskaart gezet. Daar werd het enige onvertogen woord van een wandelaar gehoord. Ze had een stapel kaarten van alle deelnemers van het groepje waarmee ze liep en bood dat op een stempelpost ter stempeling aan. De dienstdoende vrijwilliger wilde graag dat elke deelnemer zijn eigen kaart aanbood. Zo werkt het, zo staat het in de regels. Op basis van de stempelkaart krijg je aan het einde van de rit een medaille (50 km) of vaantje (25 km). Iemand die onderweg uitvalt en dus stempelposten mist, moet die medaille missen, die heeft niet Rondje Ameland uitgelopen. De deelneemster haalde verhaal bij iemand van de organisatie en die kwam tot dezelfde slotsom als de vrijwilligster: iedereen gaat met zijn eigen stempelkaart naar de controlepost. Reactie van de deelneemster: "Wat een waardeloze organisatie!" 

In 2018 is Rondje Ameland op 2 juni.

lees hier over Rondje Ameland en haar geschiedenis

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *