Toerisme eerste kwartaal van 2024 iets teruggelopen

Met de eerste maanden achter de rug en de vrije dagen en vakanties in het vooruitzicht heeft Merk Fryslân weer een ronde langs de toeristische ondernemers in Friesland gemaakt. En de bevindingen passen binnen de verwachtingen. Ondernemers in alle delen van Friesland gaven aan dat het eerste kwartaal het aantal overnachtingen iets is teruggelopen ten opzichte van 2023, ondanks een succesvol Paasweekend dat dit jaar ook in de eerste drie maanden viel.

Het koudere weer en de terugval ten opzichte van een periode met relatief hoge bezettingsgraad tijdens de coronabeperkingen worden aangegeven als de voornaamste reden van de terugloop. Over de verwachtingen voor de komende maanden tot en met de zomervakantie zijn ondernemers ronduit positief. Bij veel overnachtingslocaties zijn de meivakantie, en de Hemelvaart- en Pinksterweekenden nu al volgeboekt.

Ook voor de Waddeneilanden gelden deze bevindingen over de afgelopen en aankomende maanden, alleen Vlieland merkt duidelijk een negatief effect door het hoge waterpeil. Hier zijn in het eerste kwartaal zo’n 700 overnachtingen minder geboekt dan een jaar eerder. Waar drie eilanden aangaven dat het voorjaar iets minder bezet was dan voorheen, merkte men op Schiermonnikoog een lichte stijging. Een van de geïnterviewde ondernemers geeft hierin aan duidelijk de aandacht die CNN in januari gaf aan dit eiland te merken.

Persbureau Ameland
Persbureau Ameland

Persbureau Ameland brengt alle actualiteiten om en rondom Ameland. Daarnaast verschijnen er verschillende reportages over de vele bewoners die het eiland rijk is. Zelf een goede tip? Mail deze naar info@persbureau-ameland.nl.

Artikelen: 673

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *