Tien procent van AEC-leden stemt voor zonnepark

HOLLUM – Tijdens de algemene ledenvergadering van de Amelander Energie Coöperatie (AEC) heeft de meerderheid van de aanwezigen zich uitgesproken voor het zonnepark op het vliegveld.

AEC is een van de drie partijen die samen Zonnepark Ameland bv vormen. De andere twee zijn Eneco en gemeente Ameland. Alle drie de partijen moeten hun definitieve akkoord geven. Voor Eneco staat het project al op groen. Van de 253 AEC-leden waren er 32 aanwezig op de ledenvergadering. Van de 32 stemden 26 voor en 6 tegen het zonnepark. De Amelander gemeenteraad discussieert er maandag over en neemt 18 mei een besluit.

De drie partners steken elk 300.000 euro in het project en nog eens 14.000 voor het optuigen van de projectorganisatie.

Het zonnepark gaat 7,5 miljoen kosten, waar steeds gesproken werd over 6,6 miljoen. Maar ook die 7,5 miljoen staat niet vast. “We weten nog niet hoe duur het wordt,” zegt Johan Kiewiet van de AEC, “we houden een slag om de arm.” De aanbesteding is uitgezet en dat traject wordt door Eneco begeleid.

Het project kent wat meevallers en wat tegenvallers. De SDE+ subsidie is een van de meevallers. De Stimulering Duurzame Energie (SDE+) is een subsidie die het verschil tussen de kosten van grijze energie en groene energie vergoedt. Een tegenvaller is dat de gemeente de grond van het vliegveld niet gratis ter beschikking mag stellen aan het project. Dat is een eis van het Waddenfonds en de bijdrage uit dat fonds van 2.653.445 euro wil de projectorganisatie niet verspelen. De grond gaat verpacht worden aan de projectorganisatie Zonnepark Ameland bv. Provincie Fryslân heeft 331.681 euro toegezegd. De bank moet dan nog 3,6 lenen aan de Zonnepark bv.

Op het park van bijna 13 hectare, waarvan 10 met zonnepanelen, komen 24.000 panelen op poten te staan, zo hoog dat er nog schapen onderdoor kunnen lopen. Of die schapen er komen om het veld te begrazen en daarmee maaikosten uit te sparen is nog de vraag. Wat wel duidelijk werd is dat er een dijk aan de zuid- en westkant van het panelenveld wordt gelegd die 2,5 meter hoog wordt. Rondom het hele veld komt een hekwerk van evenzo 2,5 meter hoog. Dat is voor de veiligheid en het is een verzekeringseis, die weer gekoppeld is aan de lening van de bank. Zonder hek geen verzekering en zonder verzekering geen geldlening.

Op de zuidwesthoek komt een gebiedje dat wordt ingericht als plas-dras dat als natuurcompensatie moet dienen en aan de oostkant wordt het panelenveld begrensd met bosschages.

De aanwezige leden van AEC konden stemmen door handopsteken. Voorzitter van de raad van commissarissen Klaas Touwen sprak van een “royale overmacht.”

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *