Tien jaar WaddenWerkWeekend

TERSCHELLING – De Waddenvereniging organiseert voor de tiende keer een grote strandschoonmaak op Terschelling. Op 22, 23 en 24 september zetten zo’n 200 vrijwilligers zich in voor een schoon waddengebied. Tijdens het opruimen is dit jaar speciale aandacht voor aangespoelde doppen.

Doppen van petflessen, drankverpakkingen en jerrycans: ze horen bij de top 5 meest dodelijke afval items in zee. Zeezoogdieren, vogels en vissen zien plastic doppen met soms dodelijke gevolgen aan voor voedsel. Tijdens het weekend worden alle doppen apart ingezameld. Hiermee wordt een bijdrage geleverd aan een groot onderzoek door Stichting de Noordzee, waarbij het gebruik, de herkomst en de manier waarop doppen zich bewegen in zee in kaart wordt gebracht. Met deze gegevens kan de vervuiling gerichter bij de bron worden aangepakt.

Special guest dit jaar is Merijn Tinga, beter bekend als de Plastic Soup Surfer. Met zijn surfboard van oude petflessen vraagt hij al jaren aandacht voor plastic in zee. Zo kitesurfde hij al eens naar Engeland en reisde hij onlangs op zijn board de 1200 kilometer lange Rijn af om te onderzoeken hoeveel afval er via de rivier de zee in stroomt. Tijdens het WaddenWerkWeekend vertelt hij over zijn avonturen en zijn inzet voor statiegeld op kleine PET-flessen.

Tien jaar geleden begon het WaddenWerkWeekend als een kleinschalig initiatief door vrijwilligers voor vrijwilligers. Inmiddels is de aandacht voor (plastic) afval flink gegroeid. Niet alleen zijn steeds meer mensen zich bewust van de impact van afval op het zeeleven, ook ontstaan er steeds meer initiatieven met aandacht voor plastic soup.

wat je ook met doppen kunt doen

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *