The Colors of Music op het strand

NES – Voor de derde keer staat kunstenaar Dirk Hakze op het strand van Ameland te schilderen. In 2001 bezocht hij met zijn land-art project het strand van Buren, in 2006 zette hij zijn doeken op het badstrand bij Hollum en dit jaar staat van 2 juli tot zeker 14 september een cirkel met 57 panelen op het strand bij Buren. De panelen vormen een panorama van lucht en water. De Noordzee, het strand, het weer en de muziek is de inspiratie van de schilder. Het is de 11e editie van het project “The Colors of Music.”

Hakze wil van Ameland wel zijn vaste project-eiland maken. Hij hoopt medewerking van de gemeente te krijgen om dit te realiseren. De schilder vindt het eiland een prima plek en de relatief korte reis er naartoe maakt het uitstekend geschikt voor zijn project. “Ameland zou er nog veel meer uit kunnen halen,” zegt de kunstschilder, die Kunstmanagement studeerde. Hij staat te popelen om zijn visie over de betekenis van het project “The Colors of Music” voor Ameland uit te leggen aan de gemeentelijke bestuurders. Hakze hoopt nog steeds gemeenteraadsleden op het strand te ontmoeten om met het oog op de kunstwerken op het strand te praten over kansen en mogelijkheden. Het project in 2008 in Cadzand-Bad trok 35.000 bezoekers, vertelt Hakze. Vier TV ploegen maakten een reportage. Dat zit er voor Ameland ook in, maar hij heeft niet de tijd en het geld om er in te investeren. Hakze is er voor de kunst en de ideeën. Hij schreef er wel een brief over naar gemeente Ameland en wacht nu op antwoord.

De kunstenaar wil met het project moderne klassieke muziek in de schilderkunst integreren. Vanuit de binnenkant van de cirkel gezien vormen de doeken een visueel geheel, terwijl de buitenkant uitnodigt om naar binnen te lopen. Het publiek kan het wordingsproces van het panorama van nabij meemaken en de kunstenaar volgen in zijn schilderkunstige bewegingen. De muziek waarop Hakze schildert, is via koptelefoons te beluisteren. Het geluidsniveau van de koptelefoons staat echter zo afgesteld, dat ook de omgevingsgeluiden hoorbaar blijven.

De muziek die Hakze voor dit project heeft uitgekozen, is het pianoconcert in E mineur van de Italiaanse componist Nino Rota (1911 – 1979).

Het idee voor deze projecten is twintig jaar geleden ontstaan, toen de kunstenaar de tentoonstelling “Vom Klang der Bilder” in Stuttgart bezocht. Toen werd zijn belangstelling gewekt voor de integratie van de muziek in de beeldende kunst. Ook in het autonome werk van Dirk Hakze is veelal de invloed van muziek te ontdekken. In 1987 begon hij met zijn performances, waarbij hij in samenwerking met andere beeldend kunstenaars, bij grote Pop- en Jazz concerten schilderde. Zij traden op bij concerten van Miles Davis, James Brown, Santana, John Lee Hooker, Van Morrison, Curtis Mayfield en King Sunny Adé.

The Colors of Music is zeker tot 14 september te zien op het badstrand bij Nes. De schilder denkt dat hij er wel iets langer te vinden zal zijn. Hakze heeft een achterstand van een dag of tien vanwege de storm in juli. Het hoge water en de harde wind dreigde de panelen weg te spoelen. Alle doeken moesten noodgedwongen van de ezels gehaald worden en de schilder verloor kostbare schildertijd. Zijn vergunning loopt tot 27 september. Voorgaande projecten werden uitgevoerd op Terschelling, Vlieland, Borkum, Texel, Norderney, Ameland en Cadzand-Bad.

>>> The Colors of Music leverde een vraag op in de raadscommissievergadering van 10 augustus 2009

>>>hier vindt u meer tentoonstellingen op Ameland, ook te vinden via de Links-pagina bij de T van Tentoon

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *