Texel vergadert over VASTT

TEXEL – De gemeenteraad van Texel is er nog niet uit of het weer volledig in de samenwerking met de vier Friese eilanden stapt. Het Noord-Hollandse Waddeneiland is wat betreft de Amelander raad van harte welkom. CDA-raadsleden Bert Cordes en Theo Faber van Ameland reisden afgelopen weekend naar Texel om hun CDA-collega’s te masseren voor wedertoetreding. Ze gingen per vliegtuig naar Texel op bezoek bij raadsleden Klaas Veenbaas en Ben Zegeren. De CDA-ers waren het al snel eens dat samenwerking van alle Waddeneilanden belangrijk is voor hun positie ten opzichte van hogere overheden.

Tijdens de raadscommissievergadering van woensdag waren Amelander raadslid Piet IJnsen, burgemeester van Vlieland Ella Schadd, raadslid Jan Roelof Witting en de secratis  Ineke Weber – Meijerhof van Vlieland aanwezig.

De vier Friese eilanden werken al samen in VAST-verband. VAST kreeg in 2009 in een convenant de toezegging van Binnenlandse Zaken dat de bestuurlijke zelfstandigheid duurzaam zou worden gegarandeerd.

In maart van dit jaar bleek dat een meerderheid van de Tesselse politiek wel wilde samenwerken met de Friese Waddeneilanden, maar dat ze niet wilde meebetalen aan een waddenkantoor in Harlingen. Het kan wel zonder een duur kantoor, meende Texel toen. Het Noord-Hollandse Waddeneiland ziet wel voordeel in samen belangen behartigen.

Nu menen de CDA-raadsleden dat het Waddensecretariaat in Harlingen slagvaardig en doelgericht moet zijn. Of de volledige raad wil participeren in de samenwerking wordt bij de eerstvolgende raadsvergadering van 18 september duidelijk.

Ben Zegeren heeft er alle vertrouwen in. “Er moeten nog enige vragen beantwoord worden, maar volgens mij wordt het weer VASTT.”

>>> lees hier meer over de eilanden

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *