Texel liever Noord-Hollands dan waddengemeente

TEXEL – Texel treedt uit de gemeenschappelijke regeling met de andere vier Waddeneilanden. Zij gaan gezamenlijk een zwaardere samenwerkingsvorm optuigen volgens het plan VAST op Koers. Texel heeft daar geen trek in. Het grootste Waddeneiland richt zich liever op samenwerking met gemeenten in de kop van Noord-Holland.

De gemeenteraad van Texel steunde deze week unaniem een initiatiefvoorstel om na ruim twintig jaar op te stappen uit het samenwerkingsverband De Waddeneilanden en te koersen op het alternatief: een uitgekleed 5 Eilanden Overleg om gezamenlijke belangen te blijven behartigen. Het schapeneiland wil wel waddenoverleg over rampenbestrijding, kustverdediging, werkgelegenheid en volkshuisvesting. Volgens de Texelse gemeenteraad kan dat in een ‘lichtere’ samenwerkingsvorm dan de huidige gemeenschappelijke regeling.

De eilandgemeente blijft het liefst zelfstandig, maar wil graag samenwerken met de toeristische plattelandsgemeenten aan de wal, die qua omvang meer gemeen hebben met Texel dan de kleine Waddeneilanden, zoals Wieringen, Anna Paulowna en Zijpe. De negen gemeenten in de kop van Noord-Holland oriënteren zich op een fusie tot twee gemeenten. Bij die gesprekken schuift Texel nu ook aan.
Bron: Binnenlands Bestuur

Lees hier Ameland VAST op Koers

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *