Tekens van leven

HOLLUM – Maandag 9 februari opende burgemeester Albert de Hoop de expositie van Murkje IJnsen – Woudwijk in het cultuurhistorisch museum ‘Sorgdrager’ in Hollum. De werken in gemengde techniek hebben als onderwerp ‘Tekens van leven’. Dat is tevens de titel van de tentoonstelling.
Murkje IJnsen-Woudwijk (1943) uit Stiens heeft zich laten inspireren door bijzondere vondsten die ze langs het strand van Ameland vond. IJnsen en haar op Ameland geboren echtgenoot hebben een klein huisje op het eiland. Ze zijn er regelmatig te vinden. Stenen met ingekerfde huismerken nam ze mee naar huis. Een huismerk is een teken waarmee een boerderij of familie en de daarbij behorende bezittingen worden herkend. Aanvankelijk dacht ze dat de gekerfde stenen kinderwerk was, maar na speurwerk ontdekte ze de betekenis van de tekens en de stenen. De stenen werden gebruikt als gewichten voor de visnetten en de kerven waren een eigendomsmerktekens.
De symbolen verwerkte ze in haar schilderijen. De strandvondsten heeft de kunstenares in een vitrine naast haar schilderijen geëxposeerd. Het museum mag die straks houden. Ze vond vissersloodjes, gespen, spijkers, een eeuwenoude kopspeld en een schrapertje. Met haviksogen speurt ze het strand af. In de afgelopen twintig jaar heeft het haar vele kleine, soms eeuwenoude, objecten opgeleverd.
“U vindt dingen die u verwerkt in zaken waar het eiland iets aan heeft,”sprak burgemeester Albert de Hoop in zijn openingswoord. Als standvonder behoren de strandvondsten eigenlijk hem toe, maar “dat willen de mensen hier niet weten,” grapte hij.

IJnsen-Woudwijk heeft een dubbelexpositie op het eiland. In het Landbouw- en juttersmuseum ‘Swartwoude’ in Buren staat haar Rariteitenkabinet. Strandvondsten werden verwerkt tot kijkkastjes en verweerd hout werd beschilderd.

De beide exposities zijn tot november 2009 te zien.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *