Tag geklad op tobruk

HOLLUM – Op de Engelsmanduun staat een bunker die onderdeel is van de Atlantik Wall. Afgelopen dagen zijn daar mensen met verfspuiten bezig geweest die de buitenmuur van het betonnen bouwwerk bespoten met graffiti.

De bunkers, verborgen in de duinen of zichtbaar zoals op de Engelsmanduun, krijgen elk jaar aandacht tijdens de landelijke Bunkerdag en vormen een onderdeel van de fietsexcursie Verborgen Bunkers die de Amelander Musea (STAM) in het zomerseizoen organiseert. De Sichting Amelander Musea beheert de bouwwerken uit de Tweede Wereldoorlog. 

De foto's werden gemaakt door Jan Botte Wijnberg uit Hollum. Naast natuurliefhebber is hij begaan met erfgoed, waar de bouwwerken van 80 jaar geleden onder geschaard kunnen worden. Wijnberg is tevens raadslid van de gemeente Ameland. "Ik vind dit niet kunnen!' zegt hij over de tag op de tobruk.

De tobruk, een bunker als een eenpersoons schuttersputje, is onderdeel van de Duitse verdedigingswerken langs de kust van Europa. Van Noorwegen tot aan de Spanje zijn in de Tweede Wereldoorlog door de bezetter bunkers gebouwd om de kust te verdedigen tegen de geallieerden. De bunker op het Engelsmanduun was jaren onder het zand verborgen en is onlangs deels uitgegraven om via excursies het verhaal van het bezette eiland in 1940 tot 1945 te vertellen.

Politie Ameland en STAM zijn geïnformeerd over de vernielzucht. De politie geeft te kennen aandacht voor de graffiti te hebben, doet onderzoek en vraagt getuigen zich te melden via 0900-8844. Directeur William Beijaard van de STAM heeft aangifte gedaan. Ameland is met enige regelmaat het terrein waar graffitispuiters huishouden. 

Het politieonderzoek heeft geen resultaat geboekt.

 

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *