Subsidie voor Zeemanshoop en wolverwerking

LEEUWARDEN – Via het Iepen Mienskipsfûns (IMF) verstrekt de provincie Fryslân subsidie aan 18 initiatieven vanuit de mienskip. In totaal gaat er ruim 266.328 euro naar leefbaarheids-projecten op de Friese eilanden. Op Ameland krijgt een aantal mooie projecten subsidie. Zo krijgt de wolverwerking die gepland staat in Museum Swartwoude in Buren 75.000 euro subsidie. In het landbouw- en juttersmuseum Swartwoude kunnen bezoekers al zien hoe een deel van de Amelander wol wordt verwerkt. Het spinnen van deze wol gebeurt nu nog in het buitenland. Met de aankoop van een productielijn die de vacht verwerkt tot gesponnen wol wil Stichting Amelander Musea dit uitbreiden. En minstens zo belangrijk; de wol die op het eiland nu nog als afvalproduct wordt behandeld, wordt dan een gecertificeerd product. Hiermee wordt het aantal artikelen dat wordt verkocht onder het keurmerk Amelands Produkt uitgebreid. Klik op de foto's om alle projecten van Ameland en de andere drie Friese eilanden te zien.

Beleeftuin Amelands Produkt

Om kinderen te laten zien waar het voedsel vandaan komt en ook te stimuleren om meer te bewegen wordt bij Buren een beleeftuin aangelegd. Door gebruik te maken van uitgekiende beplanting wordt ook een bijdrage geleverd aan de verbetering van het milieu en de biodiversiteit. de beleeftuin krijgt bijna 15.000 euro.

Zeemanshoop

De museumhaven in de Ballumerbocht wordt grondig gerenoveerd. De loopbrug en de verlichting worden aangepakt zodat de veiligheid met name voor de oudere bezoeker beter wordt. Ook de informatie over de boten en de reddingen die daarmee gedaan zijn wordt weer bij de tijd geholpen. Zeemanshoop ontvangt 3.200 euro.

Strandrolstoelen

Na het succes van het plaatsen van een strandrolstoel bij Buren worden nu ook rolstoelen geplaatst bij de strandovergangen van Nes en Hollum. De elektrische rolstoelen zijn een uitkomst voor gebruikers en begeleiders. Het project krijgt 8000 euro sumbidie.

Funsport clubgebouw

De oude surfclub wordt vervangen door een deugdelijk gebouw. Hiermee wordt de club weer aantrekkelijk voor de jeugd van Ameland en de beoefenaars van golf-, wind- en kitesurfen. Er gaat 9.900 euro uit het IMF naartoe.

Het nieuwe leren

Thuis een cursus volgen via de computer, ook de Stichting Medical Ameland gaat dit aanbieden. BHV en EHBO cursussen kunnen met deze methode gegeven worden op basis van de nieuwste richtlijnen van deze hulpverlening. Stichting Medical Ameland ontvangt 1.135 euro subsidie.

Iepen Mienskipsfûns

In de derde openstelling kunt u weer subsidie aanvragen, de aanvraagperiode loopt van 6 september tot en met 30 september 2021. Voorwaarde is dat het project bijdraagt aan het verbeteren van de leefbaarheid. Sinds kort kunt u ook ideeën indienen die een nieuw proces of product op het eiland brengen. Kijk voor meer informatie en inspirerende projecten op www.streekwurk.frl/imf.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18271

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *