Stichting De Noordzee ruimt hele Noordzeekust op

UTRECHT – Samen met duizenden vrijwilligers ruimt Stichting De Noordzee van 1 tot en met 15 augustus 2019 zoveel mogelijk afval op van de Nederlandse stranden. Tijdens de zevende editie van deze landelijke schoonmaakactie – de Boskalis Beach Cleanup Tour – staat wegwerpplastic centraal. De tour start op 1 augustus: in het noorden op Schiermonnikoog en in het zuiden in Cadzand. Na twee weken afvalruimen komen de groepen op 15 augustus samen in Zandvoort. Tijdens de feestelijke afsluiting worden de resultaten zoals het aantal kilo's afval en bijzondere vondsten bekendgemaakt.

"Dit jaar ligt de focus op wegwerpplastic," vertelt Ewout van Galen, programmaleider Schone Zee bij Stichting De Noordzee: "Stichting De Noordzee doet al jaren officieel strandafvalonderzoek. Daaruit blijkt dat een groot deel van het afval op onze stranden wegwerpplastic is, zoals snoepverpakkingen, doppen en rietjes. Tijdens alle 31 etappes zamelen we daarom rietjes en wegwerpbestek apart in. Het verzamelen van deze data helpt ons het afvalprobleem bij de bron aan te pakken.''

Samen het strand op

Stichting De Noordzee vraagt met duizenden vrijwilligers aandacht voor vervuiling van strand en zee. "Vogels, vissen en zeezoogdieren zien het plastic aan voor voedsel of raken erin verstrikt," licht Ewout toe. "Gelukkig popelen steeds meer mensen om hun handen uit de mouwen te steken voor een schone zee." Vorig jaar vroeg Stichting De Noordzee tijdens de jaarlijkse strandopruimactie aandacht voor ballonnenvervuiling op het strand. Inmiddels heeft 55% van de gemeenten ontmoedigingsbeleid of een verbod op ballonoplatingen.

Ameland

De etappe van de Boskalis Beach Cleanup Tour 2019 is op zaterdag 3 augustus.

De aanvang is bij badstrand Buren in het Strandhuys om 10.00 uur. Alle vrijwilligers zijn welkom. Wel graag even van te voren aanmelden, dat kan via de groene knop Registreren. Juttersvereniging Ameland steunt, als elk jaar, deze opruimactie.

Over Stichting De Noordzee

Stichting De Noordzee is een onafhankelijke natuur- en milieuorganisatie en is dé organisatie als het gaat om bescherming en duurzaam gebruik van de Noordzee. De stichting richt zich op vier doelen: Ruimte voor natuur, Schone zee, Duurzaam voedsel en Natuurvriendelijke energie. Samen met anderen werkt de organisatie aan een schone en gezonde Noordzee. De jaarlijkse landelijke strandschoonmaakactie, de Boskalis Beach Cleanup Tour, is mogelijk dankzij de steun van de hoofdsponsor en partners. Sinds de eerste editie in 2013 is er dankzij de hulp van 11.889 vrijwilligers in totaal 83.518 kilo afval, meer dan 12.000 volle vuilniszakken, van de Nederlandse stranden gehaald.

lees hier over ballonoplatingen en de leuke alternatieven

lees hier over de plastic soep

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *