Snijdend koude Nieuwjaarduik Ameland

HOLLUM – Snijdend koud is het op deze eerste januari en toch staat het parkeerterrein bij het badstrand van Hollum helemaal vol en staan er tientallen fietsen. Van alle mensen die het strand bezoeken op deze eerste dag van het nieuwe jaar lopen er 286 met een tasje of bundeltje handdoek onder de arm. Zij duiken het water in dat een temperatuur heeft van een graad of 8 tot 9. Dat is niet eens zo koud en zou van de Nieuwjaarsduik een eitje hebben gemaakt, ware het niet dat de duikers een heel eind moeten lopen om bij de waterkant te komen. De Noordzee heeft zich een beetje teruggetrokken. De wind is snijdend koud en het stuifzand steekt in op de blote lijven.

Voor de 286 dappere duikers die helemaal onder water zijn geplonsd, staan na afloop broodjes worst en snert klaar en daarna is er een afterparty in het strandpaviljoen. Sommigen hebben gesmokkeld. Een vader: “Tijn heeft alleen maar met zijn voeten in het water gespat.” Vader zelf ging wel helemaal kopje onder. Dat moet volgend jaar anders en daar wordt thuis nog wel even over nagesproken.

Ameland Actief, het organisatiebureau uit Ballum dat behalve de Nieuwjaarsduik ook het Kerstboomwerpen, de vuurtorenrun en de kampvuren op het strand organiseert, stond voor de elfde keer op het Hollumer badstrand voor de vroegste Nieuwjaarsduik van Nederland. Nou ja, bijna de vroegste. De allervroegste is in Winterswijk, om 01.00 uur. Maar dat is in een buitendompelbad van een sauna.

⇒ lees hier meer over de Nieuwjaarsduik op Ameland

 

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *