Scheltema van Ameland in Westlands Museum

HONSELERSDIJK – Zaterdag 31 juli is een overzichtstentoonstelling van Leendert Scheltema van Ameland (1876 – 1966) geopend in het Westlands Museum in Honselersdijk. De tentoonstelling is tot en met 2 januari 2022 te bezoeken.

Scheltema is geboren op Ameland en woonde er van zijn tweede tot zijn elfde jaar. Hij kwam zijn hele leven terug op het eiland en schilderde er veel. Op de website Collectie Ameland staat het volgende over zijn werk geschreven: "Opmerkelijk is het verschil waarop hij de omgeving van zijn woonplaats Wateringen en Ameland uitbeeldde. Op veel van zijn Wateringse schilderijen, waarvan de gemeente Ameland enkele in de collectie heeft, herken je de seizoenen en zie je wind door de bomen waaien. Op zijn Amelander werk is het altijd zomer. Voor Scheltema was Ameland een eiland in de zon."

Het gezin vertrekt met Leendert als baby naar De Rijp. Daar slaat het noodlot toe en sterft zijn moeder als Leendert nog maar twee jaar oud is. Hij gaat als peutertje naar opa en oma van moederskant, die naast de toen in Nes wonen. Zijn zusje gaat naar opa en oma Scheltema, die aan de andere kant van de toren wonen.

Op elfjarige leeftijd verhuist Leendert naar het Westlandse Wateringen en daar blijft hij zijn leven lang wonen. "Scheltema leidde een eenvoudig, sober en teruggetrokken leven in zijn huisje aan het Oosteinde in Wateringen," schrijft de website van Westlands Museum. "Hij stond echter midden in het moderne kunstenaarsleven en had veelvuldig contact met gerenommeerde kunstenaars. Scheltema zag zichzelf als een beoefenaar van moderne kunst. In tegenstelling tot zijn kunstvrienden en leermeesters zoals Vilmos Huszár en Jan Toorop, heeft hij echter nooit landelijke en internationale bekendheid gekregen."

Deze tentoonstelling, verzorgd door gastconservator Maarten van der Schaft, tracht Scheltema meer voor het voetlicht te brengen. In het noorden van het land wordt hij al geëerd als een van de erkende Waddenschilders. Op Ameland, het eiland waar hij geboren is, wordt Scheltema in een adem genoemd met nog twee bekende schilders die van Ameland zijn en op het eiland hebben gewerkt: Tames Oud en Germ de Jong. Samen vormen ze 'de grote drie schilders van Ameland'.

lees hier meer over het boek Schilders van het Westland. Leendert Scheltema staat er in.

⇒ lees ier over Scheltema in Sorgdrager

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *