Rondleiding Clemenskerk Ameland tijdens Kunstmaand

NES – De Clemenskerk is tijdens de Kunstmaand in november voor het eerst weer open als kunstlocatie. Elk jaar hingen er in de kerk schilderijen tijdens de Kunstmaand. In 2013 kwam daar door de kerkbrand tijdelijk een einde aan. In de afgelopen jaren werd er een nieuw interieur ontworpen is de kerk herbouwd. Ook zijn er nieuwe glas-in-loodramen gemaakt, omdat de bestaande ramen door de brand zijn verwoest. Het parochiebestuur koos ervoor, naar idee van kunstschilder Randolph Algera, om de oude ramen niet na te laten maken, maar compleet nieuwe ontwerpen te laten maken.

Tijdens Kunstmaand Ameland zijn schilderijen van Randolph Algera en Gabriëlle Westra te zien in de kerk en geeft Algera rondleidingen. Hij is de ontwerper het decoratieve deel van het interieur van deze kerk, de wandschilderingen en de glas-in-loodramen, in combinatie met meubels, licht- en vloerenplan. Alle delen zijn op elkaar afgestemd en vormen zo het unieke theater van deze kerk.

In de Mariakapel is een levensgrote Maria in glas-in-lood te zien, omringd door zes andere glas-in-loodramen die samen met de wandschilderingen één geheel vormen. Het thema in de kerk is eb en vloed. Het getij en het eiland Ameland vormen de basis voor alle schilderingen en glas-in-loodramen. De aartsengelen Rafaël, Michaël en Gabriël  zijn op drie ramen in het schip te zien, met daarboven sterrenbeelden. Het eiland Ameland en de andere Waddeneilanden zijn in de ramen verwerkt en de heiligen staan afgebeeld in een landschap van duinen en zee met dieren en planten die op Ameland voorkomen. In totaal zijn er dertig nieuwe glas-in-loodramen gemaakt. Zaterdag 13 augustus zijn de eerste geplaatst.

Boven het koor zijn de plafondschilderingen door Algera geconserveerd. Ze zijn niet helemaal hersteld en vormen een aandenken aan de brand. Het plafond is in negen kleuren blauw geverfd, met een vuurvogel boven het priesterkoor. De kerk zal rond mart 2017 helemaal klaar zijn.

⇒ bekijk op de website van de Clemensparochie de nieuwe ramen

⇒ lees hier meer over de Clemenskerk

⇒ tik bij ZOEKEN Clemenskerk in om te lezen wat PA daar al over heeft gepubliceerd

⇒ bekijk hier de Facebookpagina van de Sint Clemenskerk

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *