Rondje Ameland met twee extra’s

HOLLUM – Morgen, zaterdag 10 juni, wordt het 21ste Rondje Ameland gelopen, de fantastische wandeling rond het eiland. Bijna 50 kilometer is de tocht die om 5.00 uur begint op het parkeerterrein aan de Jan Jacobsweg in Hollum en zaterdag in de middag op het Zwaneplein eindigt.

Primeur en extra

Rondje Ameland heeft dit jaar een primeur. Wandelaars kunnen kiezen voor de 50 of de 25 kilometer editie. Het hele rondje heeft al 20 jaar de titel Rondje Ameland en houdt die bij de 21ste editie. Het halve rondje wordt door de organisatie 'Rondje Ameland 25 kilometer' genoemd. Wij van PA noemen het Half Rondje Ameland, HRA. Het is speciaal ingesteld voor die mensen die graag mee willen lopen, maar voor wie Rondje Ameland net te lang is. HRA speelt in op de vraag van deelnemers en potentiële deelnemers. HRA is de eerste extra aan Rondje Ameland editie 2017. De start van deze versie is om 10.00 uur.

Dijkweg

De tweede extra betreft de weg aan de binnenkant van de dijk. Vanwege de versterking van de waddendijk zijn er al twee jaar dijkwerkzaamheden. Deze keer ligt de weg aan de binnenkant van de dijk tussen Hollum en Nes er wat afgeschraapt bij. Bouwcombinatie Van den Herik – Jansma heeft de bovenkant van de weg gefreesd. Een Rondje Ameland-watcher zag deze week de werkzaamheden aan de weg aan en maakte zich zorgen. "Er komt geen nieuw asfalt voor het weekend dus wordt het klunen voor de wandelaars van het Rondje Ameland," schreef de fotograaf uit Hollum. De organisatie van Rondje Ameland had nauw contact met Van den Herik – Jansma. Ze hebben de zekerheid dat de toplaag gewalst wordt, zodat er prima over te lopen is. Anders dan andere jaren en dat maakt Rondje Ameland juist zo leuk. De route is om en nabij elk jaar gelijk, maar omstandigheden en extra's als een weg zonder asfalt maakt het elk jaar weer tot een bijzonder evenement.

Feest

Zaterdagmiddag is het feest op het Zwaneplein. Daar komen na 12.00 uur de eerste wandelaars binnen en daar spelen de Hollumer Gromkes en worden bloemen uitgereikt. De Coop-supermarkt in Hollum is al helemaal voorbereid op Rondje Ameland en heeft bloemen ingeslagen om de feestvreugde te vergroten.

lees hier over Rondje Ameland en haar geschiedenis

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *