Rôggefeest straatfestival van Ameland

NES – Nes op Ameland is vrijdag 2 augustus het toneel van het straatfestival Rôggefeest. Voor de zevenentwintigste keer trekt de organisatie een blik straatartiesten, muzikanten, potsenmakers en steltlopers open. Het Amelander aandeel schuilt, behalve in de organisatie, in optredens van diverse bands, koren, zangers en zangeressen. Een van de hoogtepunten – eigenlijk is het Rôggefeest één groot hoogtepunt – is de Parade aan het begin van de avond, gevolgd door een spectaculaire slotact op het centrale podium voor HUBO Mosterman.

Nieuwe smoel

Rôggefeest, dat twee jaar geleden zijn 25-jarig bestaan groots vierde en sindsdien voortgaat op de zevenentwintig jaar geleden ingeslagen feestelijke weg, heeft zich een nieuw zomers logo aangemeten. De theatersymbolen van de huil-en-lach maskers staan voor het theatrale deel van het festival. De roggearen zijn een verbeelding van de oorsprong van de naam: vroeger hadden de Amelanders na de roggeoogst tijd voor een feestelijk samenzijn. Dat feest is uitgegroeid tot het grootste straattheaterevenement van Ameland. De frisse smoel van het nieuwe logo en de website staan voor een zomerse topattractie.

Liefdesbrigade

Nes biedt die dag 18 locaties waar een voorstelling wordt gegeven. De Liefdesbrigade gaat in het publiek op zoek naar mensen die gekoppeld willen worden of juist ontkoppeld. Hassan op zijn vliegend tapijt vliegt door de dorpsstraten en Sabrina laat op het eiland haar wel heel bijzondere Origami papier-act zien. Kees Kniep wandelt met zijn handel door de Torenstraat en deze rasverkoper weet ijs te verkopen aan een Eskimo. Mensen met rimpels moeten vooral even naar zijn act gaan kijken, want Kees Kniep heeft een rimpelverwijderaar in de aanbieding. Het zijn een paar voorbeelden uit het programma, dat bol staat van de grappige, hilarische, ontroerende en kolderieke kunstenmakers. Op elke hoek van elke straat is wel iets leuks te ontdekken. Clownerie, improvisatie, uitentreuren geoefende stunts en muzikaal theater wisselen elkaar af. Voor een adempauze in alle drukte op straat zijn er twee oases van rust met elk een fraaie programmering. In de Doopsgezinde kerk treedt, als vanouds, Wanhoop Niet op, het cabareteske dameskoor met accordeonist. Gospelkoor Inspirit zingt in de hervormde kerk aan het kerkpleintje. 

Matinee

Bij de Afslag, op de stoep van Galerie Philadelphia, staat middenin het dorp een klein podium waar grootse daden te zien zijn. Eilander koren treden daar op. Ze laten een spetterend matinee horen dat wordt afgesloten met een optreden van Imca Marina met Gospelkoor Inspirit. Op Torenshoogte klinkt dan weer brassband Canite Tuba. Heel erg Rôggefeest is de RôggeParade, aan het eind van de middag en begin van de avond. Een colonne wagens en lopers verzorgt een optreden door het dorp. De wagens met daarop de bands rijden in twee groepen door Nes en houden op verschillende punten halt voor een kort optreden. De beide Parade-optochten kruisen elkaar op De Afslag, voor Hotel de Jong. Onderdeel van de RôggeParade is een swingende Caribbean Brassband die de heupen van het publiek zal doen wiegen.

Programmaboekje

Het complete programma staat in een fraai programmaboekje dat dit jaar gratis wordt uitgedeeld bij de toegangshekken. Voor betreding van het festivalterrein wordt een kleine toegangsprijs van 3 euro 50 gevraagd. Kinderen tot zes jaar mogen gratis mee. Er zijn speciale voorstellingen voor kinderen, zoals Hippe gasten, Blub en natuurlijk is er een stalletje met een schminker.

Wat begint om 12.45 op straat, eindigt diep in de nacht in de café’s met een bonte selectie van muziekgezelschappen. De horeca van Nes put zich elk jaar weer uit in het contracteren van verschillende muziekstijlen met voor elke muziekliefhebber wel een favoriet genre. Voordat het avondprogramma gaat draaien wordt de dag besloten met een vuurshow van Flames of Chaos. Ze voeren op een enorm podium een vlammende slotact met strijdwagen, mooie kostuums en veel vuur op.

>>> lees hier over het Rôggefeest

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *