Rôggefeest met Amelander accenten

NES – Ameland beleeft op 3 augustus het 26ste Rôggefeest. De straten van Nes zijn die vrijdag bevolkt met straattheater, muziek, komieken, steltlopers, acrobaten en vuurvreters. Vorig jaar vierde het evenement haar vijfentwintigste verjaardag en nummer 26 wordt een nieuw hoogtepunt met Amelander accenten.

Feeststraten

De artiesten trekken de hele dag door het dorp en geven op 18 vaste locaties voorstellingen van telkens ongeveer een half uur. De opening is om 12.45 uur, deze keer niet op het veldje aan de Van der Stratenweg, maar op de Afslag. Daarmee is het Rôggefeest met haar opening terug op de oude plek. De Afslag voor Hotel de Jong, bij Bakkerij de Jong, voor galerie Philadelphia en in de nabijheid van De Klimop en De Herberg is met de omliggende straten één van de feeststraten van Nes.

Dagprogramma

Mr. Bean, poppenspel, etiquette met humor, een verdwaasde jongleur, vuurspuwende acrobaten, Ritskemooi en nog veel meer gekkigheid dwaalt door de straten. Internationale artiesten vermaken jong en oud en toveren een lach op ieders gezicht. Achter de toren aan de Torenstraat zal Ritskemooi haar versie van het verhaal van de Heks van het Oerd vertellen. Het Rôggefeest heeft dit jaar veel aandacht voor talent van het eiland en Ritskemooi is daar een voorbeeld van.

Parade

Een niet weg te denken onderdeel van het Rôggefeest is de Parade, een bonte stoet van wagens met muziekbands en artiesten te voet slingert door het dorp. De Parade duurt met elkaar ongeveer twee uur. Dit muzikale slot van het dagprogramma staat bol van Amelander muzikanten. De start is om 19.30 uur bij het Verdekspad en de muzikanten laten zich door het hele dorp horen. Het einde van de Parade is in de Torenstraat, in de buurt van het terrein waar de slotact is te zien.

Slotact

Het terrein bij de Van der Stratenweg wordt gebruikt voor de spectaculaire slotact.

De organisatie pakt uit met een trampoline act die het dagprogramma afsluit en het avondprogramma inluidt.

De slotact is iets eerder dan andere jaren gepland. Trampoline Mission 3 begint om 21.30 en duurt tot 22.00 uur. Drie supermannen geven een wervelende show op een maxitrampoline.

Muzikaal feest

De avond van het Rôggefeest is een muzikaal feest. Meerdere horeca-etablissementen participeren en hebben een band gecontracteerd. Diverse genres zijn er in het dorp te beluisteren. Bij de Heksenketel  wordt een Amelander sound gecombineerd met nederpop. Bij Rixt een van de betere coverbands van Nederland. Op het Kerkpleintje is het Amelander Avond, waar muzikale talenten van het eiland de sterren van de hemel spelen. Op de Afslag Men in black, Daniël en William en Zydeco Move. Bij De Klimop staat  een Tex Mex band op het terras en in Nescafé staat een Amsterdamse zanger voor de microfoon. Bij van Heeckeren worden heerlijke loungebeats en dance gedraaid vergezeld door live saxofoon en live percussie. Het zijn een paar voorbeelden van artiesten op een niet te missen Rôggefeestavond.

Koel biertje

Vanaf 10.00 is Nes het Rôggefeest dorp. Bij de toegangswegen is voor drie euro een entreebewijs te koop. Voor kinderen tot 6 jaar is het feest gratis. Vanaf 11.00 uur is er al van alles te beleven en zijn de terrassen geopend. Een omroeper gaat door het dorp en een fietsorkest fietst en speelt door de feeststraten.

De tafeltjes staan klaar voor de koffie en broodjes en later op de dag stroomt er een koel biertje uit de tap en staan de tafeltjes gedekt voor een hapje van de kaart. Het hele dorp, het hele eiland werkt mee aan een straatfestival. Wie het festival wil steunen kan zich aanmelden als Vriend of Sponsor.

>>> van de 25e editie is een Lustrum DVD gemaakt. Kijk hier waar u die RôggeDVD kunt kopen en wat hij kost

>>> de Lustrum DVD staat ook op Koopplein Ameland

>>> het 25ste Rôggefeest staat ook in Ameland in 2011

>>> lees hier over de geschiednis van het Rôggefeest

>>> de teaser hieronder is samengesteld uit beelden van de DVD

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *