Rôggefeest Ameland is een cadeautje

NES – Rôggefeest Ameland is een cadeautje aan de toeristen. Het is een dag vol straattheater en muziek. Prachtig weer, vele bezoekers, een programma vol verrassingen en een stemming om te zoenen. Dàt is het Rôggefeest: een afwisseling van kleine en grote hoogtepunten. Wat begon in 1987 vormt elke eerste vrijdag van augustus een feest. 

Programmaboekje

De 28e editie is op 1 augustus 2014.

De acrobatische shows, vuurspuwende draken, percussie, circustheater, straatcabaret, kolderieke scènes, ontroerend poppentheater, clownerie, levende beelden en nog veel, veel meer staan in het programmaboekje dat bij de entreepoortjes gratis wordt. Het is ook te downloaden zodat je het de hele dag op je smartphone bij de hand hebt.

Amelander aandeel

Het Amelander aandeel aan het programma is als vanouds groot. Overdag en ’s avonds komen vele Amelander muzikanten voorbij. Tijdens de traditionele Rôggeparade – de bands gaan op boerenkarren door het dorp en stoppen hier en daar voor een kort optreden – zijn de muzikale talenten van Ameland ruim vertegenwoordigd. De parade is dit jaar langer dan ooit en stopt iets eerder. Het muziekspektakel sluit het middagprogramma af en is de opmaat voor het feest dat in de café’s van Nes tot in de kleine uurtjes wordt voortgezet.

Polsbandjes

Het centrum van het dorp Nes is deze dag vanaf 10.00 uur afgezet met entreepoortjes. Diverse Amelander verenigingen werken samen met Stichting Rôggefeest en bemannen de toegangshekken. Rôggefeestgangers kunnen voor vier euro een polsbandje aanschaffen voor een hele dag straatacts, muziek en plezier. Voor kinderen tot 6 jaar is er een gratis polsbandje, waar de naam van de kleuter en het telefoonnummer van de ouders op te schrijven is. Voor het geval dàt. Het terrein voor de HUBO is deze editie ingericht voor de jeugdige bezoekers. Daar komt het Kinderveld met een Telekidsdisco.

Nieuwe smoel

Rôggefeest, dat drie jaar geleden zijn 25-jarig bestaan groots vierde en voortgaat op de achtentwintig jaar geleden ingeslagen feestelijke weg, heeft zich een nieuw zomers logo aangemeten. De theatersymbolen van de huil-en-lach maskers staan voor het theatrale deel van het festival. De roggearen zijn een verbeelding van de oorsprong van de naam: vroeger hadden de Amelanders na de roggeoogst tijd voor een feestelijk samenzijn. Dat feest is uitgegroeid tot het grootste straattheaterevenement van Ameland.

Vrijwilligers

Zonder vrijwilligers kan een straatfestival niet draaien en het Rôggefeest heeft steun van een heel leger aan mensen die sinds jaar en dag of sinds kort meehelpen. Arnold Molenaar en Oeke Brouwer, bijvoorbeeld. Het is een onmisbaar duo dat voor, tijdens en na het festival de vrijwilligersactiviteiten coördineert. Ze hebben zich er onmisbaar door gemaakt. De werkzaamheden zijn divers: ze hangen vlaggetjes op, plaatsen hekken, zorgen voor de fietsenhekken, plaatsen plaszuilen en ruimen ze weer op, verplaatsen de bloembakken en zetten ze weer terug en ze sluiten tapinstallaties.

⇒ lees hier over de geschiedenis van het Rôggefeest

lees in Ameland InZicht Magazine nummer 7 over het Rôggefeest

bekijk hier de foto's van het Rôggefeest editie 2014

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *