Roeiboot roeit rond Ameland

HOLLUM – Een boot vol langeafstandsroeiers deed deze week Rondje Ameland per roeiboot. Ysbrand de Jong, zelf roeier, doet verslag:

“Nadat ik vorig jaar enkele foto’s op Facebook had geplaatst over onze roeitocht naar de Oerdsloot, reageerde een roeivriend uit Deventer of hij met hun team deze tocht ook eens kon ondernemen. Ik vertelde hem over onze roeieditie van rondje Ameland in 2007. Na enkele weken kwam hij met het plan om met het team Freya in de sloep Visbyvaarder  van de sloeproeivereniging Daventre Portu, Ameland rond te roeien. Visby is, net als Deventer, een oude Hanzestad op het Zweedse eiland Gotland.

Onder begeleiding van de ‘State of Heart’ van Theodoor Kooiker verlieten zij om 6:30 de jachthaven van Nes richting Hollum. Na 20 km en 1 uur en 50 roeien was het tijd voor een koffiepauze ter hoogte van Engelsmanduin. Bij Nes passeerden zij het nog rustige Madnesfestivalterrein.

Ter hoogte van de kaap op het Oerd was het tijd voor een korte lunchpauze met soep en broodjes.

Hierna vertrokken zij nog steeds opgewekt richting de Hon. Door de lage waterstand was het voor de volgboot niet mogelijk de roeiers het laatste stuk te begeleiden tot aan de jachthaven. Ondertussen verslechterde het weer; buien en harde wind. Ook de roeiboot had te kampen met laagwater waardoor zij met de riemen aan de grond kwamen en de snelheid terugliep naar slechts 4 km/u.

De roeiers hebben de tocht volbracht in 7 uur en 45 minuten over een afstand van bijna 60 km.

De bemanning bestond uit:

Aan bakboord Wouter Versteeg, Johny van Schoonhoven, Floris de Graad en Remco Klomp. Aan stuurboord Ron Straver, Mathijs van Noorden, Karlijn Ribbers en Rino Visser. Alles onder leiding van stuurman Lourens Koetsier.

Enkele van deze roeiers hebben ervaring met het lange afstandsroeien op het wad. In 2011 hebben zij in een 6 persoonssloep langs alle Nederlandse Waddeneilanden gevaren en in 2013 langs alle Duitse Oost-Friese waddeneilanden. Volgend jaar gaan zij naar het meest noordelijke deel van het waddengebied varen met als einddoel het Deense Esbjerg.”

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *