Rob Barel wint Tri-Ambla

AMELAND – Een indrukwekkende stilte ging vooraf aan de Tri-Ambla. De organisatie had één minuut stilte ingelast ter nagedachtenis aan de vrijdag overleden Benny Vansteelant. Ruim 350 atleten en evenzoveel toeschouwers stonden stil bij het overlijden van de meervoudig wereld-europees kampioen op de duathlon.

De organisatie had dit jaar besloten tot een extra zware wedstrijd, uiteindelijk bleek Rob Barel (49) de meeste inhoud te hebben. De superatleet kwam na 3 uur en een kwartier over de finish. Hij had toen twee kilometer gezwommen, 40 kilometer op de mountainbike gereden en ruim 15 kilometer gelopen. De wedstrijd werd open gegooid door de Fin Mikko Vastaranta. De man uit Helsinki bleef lang vooraan op de mountainbike tot Barel en later ook Rick Nijhoving hem voorbij gingen. Nijhoving, voormalig topwaterpoloër, moest op het lopen het duo weer laten gaan. Op dat looponderdeel begon Machiel Ittmann vanuit het niets aan zijn opmars. De Hilversumse alleskunner – ook in langlaufen behoort hij tot de landelijke top – kwam zelfs tot op 20 seconden van Barel, tot die versnelde. Daarna liep de ouwe rot in het vak uit tot 50 seconden op Ittmann en anderhalve minuut op Nederlands kampioen Off-road triathlon Bert Flier, die uiteindelijk derde werd.

Bij de vrouwen was de Finse Riikka Kelja de sterkste. Net als Barel won ze de Tri-Ambla voor de derde maal. Ingrid van Lubek, ook een meervoudig winnaar van de Tri-Ambla en regerend Nederlands kampioen off-road triathlon, eindigde als nummer twee voor Marijke Zeekant. Van Lubek leidde nog wel na het zwemmen, maar op de ATB nam Kelja al snel het heft in handen en steeg haar voorsprong naar vier minuten.
De eerste Fries dit jaar werd Lemster Alco kruithof op een 26ste plaats gevolgd door Henk Sikma uit Zwaagwesteinde op een 28ste plaats. Bij de dames kwam de van Ameland afkomstige Sylvia Brouwer als eerste Friezin over de finish gevolgd door Geke Venema. De winnaars kregen de prijzen uitgereikt door een enthousiaste Gedeputeerde Tineke Schokker.
De weersomstandigheden werkten boven water goed mee, de hele dag konden de atleten genieten van een lekker zonnetje. De temperatuur van de Waddenzee bedroeg echter niet meer dan 14 graden. Nadat de triatleten bij de vuurtoren in Hollum de duinovergang namen, hadden de wielrenners kilometerslang langs de kustlijn de westenwind in de rug. Het strand was dit jaar erg zacht waardoor bijna alle atleten besloten om door het water te fietsen. Het lopen was zwaar door de vele klimmetjes en het zuigende zand.

Ruim 350 Atleten kwamen dit jaar aan de start, verdeeld over de XL (84 deelnemers; 2 km zwemmen, 40 km mountainbiken en 15 km lopen), de L (107 deelnemers; 1-30-10) de M (90 deelnemers; 0,5-20-5). Daarnaast waren er 24 trio’s actief. De Tri-Ambla is daarmee de grootse triatlon van Noord Nederland en ook ver weg de grootste Off-road Triatlon van Nederland. Niet voor niets heeft de ETU Ameland aangewezen als locatie voor het Europees kampioenschap 2008. Dit jaar beleefde Ameland de generale repetitie voor het internationale evenement dat zal plaatsvinden op 13 september. Tijdens het EK worden waarschijnlijk de wedstrijdatleten uitgerust met een GPS tracker. Het thuisfront kan dan op het internet op de seconde nauwkeurig de voortgang van hun favorieten volgen. Dit jaar reden negen Amelandse atleten bij wijze van proef rond met een GPS-tracker. Veel Amelander maakten gebruik van deze manier van volgen. Via Google-Earth konden zij precies zien waar hun favoriet was. Volgend jaar verwacht de organisatie de voortgang van de wedstrijd te projecteren op een groot scherm bij de finish en ook gebruik te maken van vaste en mobiele tv camera’s.
Zaterdag 15 september: Tri-Ambla, offroad triatlon, Ameland
2 km. zwemmen-40 km. ATB-15 km. lopen

Mannen:
1.Rob Barel (Overberg) 3.15.38
2.Machiel Ittmann (Hilversum) 3.16.26
3.Bert Flier (Barendrecht) 3.17.05
4.Mikko Vastaranta (Fin) 3.18.19
5.Paul Embrechts (Bel) 3.19.19
6.Frans van Heteren (De Kwakel) 3.20.59
7.Rick Nijhoving (Amersfoort) 3.21.31
8.Johan Neevel (Wezep) 3.22.14
9.Freek de Boer (Zwaanshoek) 3.24.21
10.Nick Baelus (Bel)  3.25.45
Vrouwen:
1.Riikka Kelja (Fin) 3.33.58
2.Ingrid van Lubek (Bussum) 3.37.26
3.Marijke Zeekant (Amsterdam) 3.52.36
4.Jeanet Spigt (Amsterdam) 4.11.46
5.Hester v Griethuizen (Voorschoten) 4.19.31

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *