Rémon van Lunzen wint voor de derde keer

NES – Rémon van Lunzen uit Leeuwarden won zaterdag zijn derde Adventure Run op Ameland. Hij liep de halve marathon in 1 uur, 13 minuten en 57 seconden. Michael Woerden uit Mijdrecht werd tweede. Bij de vrouwen won Stefanie Bouma uit Groningen. De 10 kilometer is gewonnen door Mark Groeneweg. Bij de dames was Saskia van Vught de eerste die na 10 kilometer de finish in het centrum van Nes bereikte.

Het was koud, rond het vriespunt en met een koude wind. Inlopen deden de hardlopers dan ook met sjaals om en mutsen op en hier daar werd een opengeknipte vuilniszak gebruikt als extra isolerende cape. Het strand was hard en langs de paden was het gras wit berijpt.
Op het strand bij de Buren van Nes konden de lopers zich tegoed doen aan lauwe thee en lauw water. Scholieren van de Burgemeester Walda School maakten zich nuttig door de dranken en stukjes banaan en sinaasappel aan te reiken. De jonge vrijwilligers mogen dit werk rekenen tot hun maatschappelijke stage en de hardlopers waren er blij mee.

Lees hier meer over Rémon van Lunzen

Lees hier het verslang van Jan Kooistra

Afzien maar genieten bij 5e Adventure Run op Ameland

Dat de 5e editie van de Adventurerun op Ameland de zwaarste zou worden dan al de vorige edities was na het horen van de weersvoorspelling haast wel zeker.

Harde wind uit het oosten, temperatuur net boven of zoals Piet Paulusma het dan zegt het kan ook nog een graadje kouder zijn en een pittig parkoers, het wordt een Berenloop.

De Stichting Sportpromotie Ameland en de SV Friesland hadden er weer alles aan gedaan om de lopers warm te ontvangen en hun een prachtige loop aan te bieden voor een laag inschrijfgeld.

Het pittige parkoers door de bossen direct al na een kilometer van de start waar het drassig was en heuvel op heuvel af was en men de spieren al flink kon testen.
Bij de 10 km lopers was daar even een opstopping maar voor de rest kon men flink doorlopen door een stuk duin en daarna het strand op, dat was heel goed begaanbaar en hard. Gelukkig was de wind zuidoost en zorgden de duinen nog wat als windbreker maar het was koud en guur. Toch was het ook genieten met al die mensen op het strand en na 5 km was er warme thee, water, sportdrank en banaan. Een 20 tal vrijwilligers stond daar in de koud de lopers drinken en fruit aan te bieden. Hier werd dankbaar gebruik van gemaakt. En de vrijwilligers werden ook door de lopers bedankt voor hun inzet. De 10 km ging daarna van het strand over de strandopgang waarna een bosparkoers volgde net zo zwaar als het eerste gedeelte maar bredere paden en een flinke klim naar boven waarna een vlakker stuk volgende naar de finish.
De halve marathonners moesten op het strand rechtdoor om na nog 4 km het strand te verlaten via de strandopgang en schelpenpaden bij de verzorging van het 10 km punt te komen. De route was gemakkelijk te volgen omdat de organisatie overal bordjes lint en kalkpijlen had neergezet en na elke kilometer de gelopen afstand, een service die de vrijwilliger veel tijd kost maar waarvan 1800 lopers profiteren.

Op het 10 km punt ook weer uitgebreide verzorging met warm drinken daar over de polderwegen naar de waddenzeedijk, hij onder langs de dijk had het Wetterskip Fryslan de dijk in de week voor de loop geveegd, honderden schapen hadden daar hun behoeften achter gelaten en dat was nu netjes van de weg verwijderd, wel was het hier en daar glad door de vorst en hier had de zon niet lang genoeg geschenen. Hier was ook het 15 km punt met dezelfde service dan op de vorige posten. Het was afzien hier onder aan de dijk waar de veeroosters waren afgedekt met rubberen matten. Na het stuk zeedijk door de polder naar Buren waar ook nog verzorging werd aangeboden daarna nog een paar kilometer naar de finish.

De televisieploeg van Omrop Fryslan was aanwezig en ook de regionale pers. Ook belangstelling van de Noordelijke pers omdat dit ook het Noordelijk Kampioenschap Halve Marathon was. Vooraf was er ook al een voorbeschouwing op TV Fryslan geweest over het parkoersuitzetten van Jan Kooistra en Diana Metz.

De start en finishstraat in het centrum van Nes was aangekleed door Dorpsbelang en SV Friesland had hier vier tenten neergezet voor de uitreiking medailles en petten, poncho’s, sportdrank, eindverzorging met thee, bouillon, sportdrank en fruit en de mogelijkheid om de championchip in te leveren. Dit doen ze in een een dergelijk vlotte handeling waarvoor ze honderden complementjes mochten ontvangen. Niet wachten afgeven en stikker op het startnummer en klaar is dat. De dixieband zorgde voor vrolijke muziek en speaker Jan Kooistra hield iedereen op de hoogte van de stand van de wedstrijd en haalde de lopers binnen en had voor velen een felicitatie. Zeker voor de Winnares op de 10 km Saskia v.d.Vught die jarig was op deze dag.

Dank zij de medewerking van de politie, EHBO, wetteskip en al de andere vrijwilligers was ook deze Adventurerun een feest voor de hardlopers. Velen bleven een lang weekend en al de hotels en eetgelegenheden hadden een flink druk weekend met al die lopers en hun gevolg op het eiland. De organisatie had meer dan honderd vrijwilligers in touw, deze werden beloond met het krijgen van een paraplu en een pet en ook werd er goed voor de inwendige mens gezorgd. Veel jeugd van de middelbareschool hielpen mee, zij kregen punten voor hun inzet, fijn voor hun en de organisatie.

Burgemeester Albert de Hoop gaf het startschot ook bij de jeugdloop met 100 kinderen aan de start die gratis mee mochten lopen en net als bij de groten een prachtige glazen beker in ontvangst mochten nemen als ze bij de snelste drie zaten. Al de deelnemers kregen een medaille aan halslint en pet. Ook voor de Noordelijke kampioenen was een zo’n prachtige beker en de snelste Amelander kreeg de wisselbokaal. Premies voor het parkoersrecord hoefden ze niet uit te reiken, bij deze weersomstandigheden is dat bijna onmogelijk om nog sneller te lopen dan voorheen is gedaan.

Het vertrek van de boten terug naar Holwerd gaf wat problemen door het lage water en harde wind kon de boot niet vertrekken wanneer was afgesproken, maar toch is iedereen die zaterdagavond weer thuis wilde zijn dat ook gekomen al was het dan wat later.

Jammer dat Rudi v.d.Lelie niet bij de deelnemers was, hij hoort bij de noordelijke top, maar de trage TNTpost (waar Rudi zelf bij werkt) had zijn startnummer en bootkaarten te laat bezorgd. Met hem erbij was het de strijd tussen Remon van Lunzen die nu won, Michael Woerden die tweede werd en Rudi.

Remon van Lunzen uit Leeuwarden werd Noordelijk kampioen Halve Marathon en Stefanie Bouma werd dat bij de vrouwen.

UITSLAG HALVE MARATHON www.svfriesland.nl

Remon van Lunzen Lionitas Leeuwarden 1.14.07 2. Michael Woerden Mijdrecht de Veenlopers 1.15.06 en Ronnie Duinkerken Rotterdam De Kieviten 1.18.39
Vrouwen. 1.Stefanie Bouma Drachten Impala 1.21.14 2.Petra Hasper Meppel De Sprinter 1.30.15 en Janna Brand Rotterdam De Kieviten 1.31.17

10 km

1.Mark Groeneweg Ciko’66 Arnhem 34.50 2.Marcel Kwakkel Phoenix Utrecht 36.55 3. Alphayo Sabu Dokkum SV Friesland 36.58
Vrouwen. 1. Saskia v.Vught Utrecht Phoenix 36.55 2.Yvonne Tinga Bolward SV Friesland 42.05 3. Lydia Klessens Leeuwarden SV Friesland 43.07

Nog meer foto’s

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *