Raad en college van Ameland op excursie

BALLUM – Leden van de gemeenteraad van Ameland, leden van het college van Ameland en ambtenaren van het Gemeentelijke Woningbedrijf Ameland hebben op woensdag 27 januari en donderdag 28 januari in de praktijk kennis genomen van de diverse mogelijkheden op het gebied van levensloopbestendig en energiezuinig bouwen. De excursie was in samenwerking met Fooq georganiseerd ter voorbereiding op de komende besluitvorming over de revitalisering van het gemeentelijke woningbestand en de geplande nieuwbouw van zeven huurwoningen bij de Blieneweg in Hollum en de Kwekerij in Nes. Tijdens het werkbezoek bij verschillende bedrijven in Friesland is uitvoerig aandacht geweest voor levensloopbestendig wonen, energiezuinig en energieneutraal wonen.

De projecten die zijn bezocht, dienden als inspiratie voor de raad en het college van Ameland. Binnenkort buigt de raad zich over de revitalisering van het gemeentelijke woningbestand. Wethouder Nico Oud kijkt terug op twee geslaagde dagen: “Het was goed om deze zaken eens daadwerkelijk in de praktijk te zien en er met elkaar in een informele sfeer over van gedachten te wisselen”.

Levensloopbestendig wonen en Nul op de Meter

De raad en het college van de gemeente Ameland onderzoeken met het oog op het strategisch voorraadbeleid de mogelijkheden om de te bouwen woningen geschikt te maken voor bewoning tot op hoge leeftijd, ook in geval van fysieke handicaps of chronische ziekten van bewoners. Het doel hiervan is om inwoners van Ameland hun leven lang op Ameland te kunnen laten wonen. Ook duurzame energie staat hoog op de agenda van de raad en het college van Ameland. Ameland heeft de ambitie om in 2020 zelfvoorzienend te zijn. Energiezuinig of energieneutraal bouwen zou daaraan kunnen bijdragen.

In het kader van deze twee aandachtspunten is een bezoek gebracht aan de volgende bedrijven en locaties:

  • Dijkstra Draisma in Dokkum: Fabricage Nul op de Meter-pakket en Zorgunit
  • Van Wijnen in Gorredijk: Fijn Wonen (Nul op de Meter-renovatie) en Zorgunit
  • Herstructureringswijken Heerenveen: Levensloopbestendige nieuwbouwwoning
  • Corporatie Accolade en Schutte Bouw in Drachten: Levensloopbestendige nieuwbouwwoning en nieuwbouw Nul op de Meter-corporatiewoningen
  • Stichting Woonborg in Roden: Strategie Nul op de Meter versus sloop/nieuwbouw en woningrenovatie

Fietspaden

Het werkbezoek bracht de raadsleden en collegeleden ook naar de gemeente Ooststellingwerf waar zij zich konden verdiepen in de alternatieven voor het gebruik van schelpen voor de renovatie van de kilometerslange fietspaden op Ameland. Schelpen zijn moeilijk verkrijgbaar en relatief kostbaar. Tijdens dit programmaonderdeel zijn alternatieven voor schelpenpaden bekeken en is een bezoek gebracht aan:

  • Natuurgebied Drents Friese Wold: Rondleiding door boswachter langs fietspaden
  • Grontmij en de gemeente Ooststellingwerf in Appelscha: Voor- en nadelen van verschillend verhardingsmateriaal voor fietspaden en ervaringen met de totstandkoming en uitvoering van betonfietspaden

Begeleiding door Fooq

Bureau Fooq, speler in het maatschappelijk vastgoed, ondersteunt de gemeente Ameland bij de voorbereiding op de besluitvorming over levensloopbestendig wonen. In samenwerking met Fooq wil de gemeente Ameland komen tot een strategisch voorraadbeleid.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *