Prof. dr. Douwe Beijaard neemt afscheid

EINDHOVEN – Douwe Beijaard, in 1953 geboren op Ameland, hield als professor doctor afgelopen vrijdag zijn afscheidsrede aan de Technische Universiteit Eindhoven. De lezing was getiteld "De leraar van morgen – Versterking en verandering van de identiteit en het beroepsbeeld van leraren" en ter ere van zijn afscheid was er een minisymposium georganiseerd. Beijaard was sinds 1 juli 2007 hoogleraar op het gebied van professional learning van docenten aan de Eindhoven School of Education (ESoE), een gemeenschappelijk instituut van Fontys Hogescholen en de Technische Universiteit Eindhoven. De in Buren geboren onderwijskundige is geprezen om zijn wetenschappelijk werk en inzet hiervoor.

Douwe Beijaard, zoon van Jo Beijaard en Tinie de Jong, is opgegroeid in Buren. Vanaf zijn 16e is hij na de ULO gaan studeren. Eerst deed hij de Havo, daarna de Pedagogische Academie in Leeuwarden en toen de studie Onderwijskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Deze studie combineerde hij een aantal jaren met een baan als docent biologie en maatschappijleer in het middelbaar onderwijs. Hij heeft ook nog een paar jaar als leraar op de Burgemeester Waldaschool in Nes gewerkt. Na zijn studie werkte hij als onderzoeker en lerarenopleider, achtereenvolgens aan de toenmalige Landbouwuniversiteit Wageningen, de Universiteit Leiden en de Rijksuniversiteit Groningen. In 1990 promoveerde hij aan de Landbouwuniversiteit op een onderzoek naar het didactisch handelen van instructeurs en docenten in het agrarisch onderwijs. In zijn betrekking bij de TU/ e was hij voor een deel van zijn tijd gedetacheerd als lector bij de Pedagogisch Technische Hogeschool (PTH) van Fontys Hogescholen. Zowel bij de PTH als bij ESoE was hij betrokken bij de opleiding van docenten en deed hij onderzoek naar het leren van docenten en hoe dit leren bevorderd kan worden. Hij publiceede in vooraanstaande internationale wetenschappelijke tijdschriften. Hij maakte deel uit van diverse redacties van tijdschriften, waaronder ‘Pedagogische Studiën’ en ‘Teachers and Teaching: Theory and Practice’.

Samen met collega’s schreef hij het boek ‘Weten wat werkt’. In dit boek heeft Beijaard al het onderwijskundig onderzoek verzameld dat de lerarenopleider helpt om aanstaande leraren voor te bereiden op het mooiste beroep van de wereld. Toegankelijk opgeschreven in heldere taal, met veel voorbeelden en praktische tips, maar ook voorzien van bronnen voor wie dieper wil graven. Een onmisbaar boek voor de opleider en werkplekbegeleider van morgen.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *