Proeven van Kunst op Ameland 2007

BUREN – Vier restaurants presenteren de komende maanden menu´s op vier bijzondere onderborden. Plaatselijke kunstenaars maakten een schilderij dat op een bord is ingebakken. Wie het Proeven van Kunst menu bestelt mag na het eten het onderbord mee naar huis nemen.
Proeven van Kunst editie Ameland had wat last van opstartproblemen. Het aantal restaurants daalde van vijf naar vier en de organisatie had pech met de reproducties op de borden. Startdatum 1 april moest van lieverlee worden verschoven, maar 9 juli is het dan zover. De vier borden met reproducties van een Barbara Hofker, een Tom Beijl, een Bea van Twillert en een Tea Jellesma zijn het wachten waard. Van een Hofker eet je in restaurant De Klimop. De Griffel serveert op een Tea Jellesma. Visspecialiteitenrestaurant Amjaad heeft een Tom Beijl gekozen als onderbord en wie in Brasserie West End Staete eet mag een echte Bea van Twillert laten inpakken.
De borden zijn in een gelimiteerde oplage gemaakt door Royal Goedewaagen uit Nieuw Buinen. Het bijzondere van de Ameland borden is dat de kleur blauw overheerst. Op de borden die bij de projecten elders in het land zijn uitgegeven zie je veel meer de rode kleur doorbreken. Het zal met de alom tegenwoordigheid van het water te maken hebben, denkt Suzanne de Lange, general manager van Proeven van Kunst. De Lange presenteert Proeven van Kunst op Ameland in Amjaad. Ze vertelt dat de organisatie internationaal wil gaan en dat de vier restaurants van Ameland dan deel gaan uitmaken van een internationaal netwerk van restaurants gekoppeld aan kunstenaars die menu’’s gaan uitserveren op fraaie onderborden.
In de komende maanden staan op diverse momenten Meet & Greet avonden in de vier deelnemende restaurants op de agenda. De kunstenaar is op die avond in het restaurant aanwezig. Deze avonden vinden na de zomer, in september en november plaats.
Proeven van Kunst was in Breda, Tilburg en Den Haag een succes. De regio’s waar toprestaurants gekoppeld worden aan kunstenaars breiden uit en Ameland is de eerste locatie in Friesland. De restaurants die hebben afgehaakt zullen nog spijt krijgen dat ze niet meedoen. Dat is de sfeer tijdens de opening van Proeven voor Kunst op Ameland. De Griffel, Amjaad, West End Staete en De Klimop kunnen trots zijn op hun deelname aan dit project. Proeven van Kunst op Ameland is met de opening al geslaagd.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *