Prinses Beatrix opent BWS

NES – Prinses Beatrix heeft vanmorgen de Burgemeester Waldaschool in Nes geopend, samen met een delegatie van leerlingen. Zowel burgemeester Albert de Hoop, als directeur Bernard Kamsma en vierdejaars Jesse Wiegersma noemden de band van de Oranjes met het eiland. De prinses had als Koningin tevens de titel Vrij- en Erfvrouwe van Ameland. Die titel heeft ze met haar abdicatie overgedragen aan Koning Willem-Alexander die sinds 30 april Vrij- en Erfheer is.

Jesse Wiegersma, lid van de leerlingenraad die dit jaar examen doet en daarna geschiedenis wil gaan studeren, hield een speech voor de prinses en de genodigden. Hij was “een beetje zenuwachtig” zei hij zelf en hield vervolgens een prachtig verhaal over de Amelandbezoeken van Beatrix, haar ouders en grootouders. “U bent niet de eerste die deze school bezoekt,” zei Wiegersma over de Oranjes en de band met het eiland en de school. De moeder van de prinses, Juliana, liep in 1967 door de toen nog oude Burgemeester Waldaschool. Haar grootmoeder en grootvader, Wilhelmina en Hendrik bezochten het eiland ook. Prins Hendrik kwam er voor de robbenjacht en Koningin Wilhelmina opende in Hollum de eerste Nederlandse Koningin Wilhelminaschool. In 1967 maakten Juliana en Bernhard ook het uitrukken van de paardenreddingboot mee en droeg Jesse’s oudoom Sijtze de Jong de prins op zijn rug van boord en zette hem met droge voeten op het strand. Wiegersma gaf een foto van die gebeurtenis aan de prinses, die er zeer mee ingenomen was. Oudoom Sijtze had het een grote eer gevonden prins Bernhard te mogen dragen en Jesse Wiegersma vond het een grote eer om voor prinses Beatrix te mogen speechen.

De prinses maakte samen met burgemeester De Hoop en Commissaris van de Koning John Jorritsma een tour door de school. Ze sprak ondermeer met Willy Elgersma-Walda (85), die als 17-jarig meisje met haar ouders naar Ameland kwam. Haar vader Roel Walda was er van 1945 tot 1955 burgemeester en de school werd naar hem vernoemd. Prinses Beatrix had ook met diverse leerlingen een kort onderhoud.

Anderhalf jaar aan voorbereidingen gingen vooraf aan het bezoek van de prinses. Beatrix werd uitgenodigd voor de openingshandeling toen ze nog Koningin was en na de bekendmaking van haar abdicatie begin dit jaar, hield ze zich aan de afspraak en kwam naar het eiland dat haar zo graag wilde ontvangen. Het vervult burgemeester De Hoop met trots. 

>>> lees hier over Beatrix – Erf- en Vrijvrouwe van Ameland

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *