Prijswinnaars Poorten naar Fryslân bekend

LEEUWARDEN – De winnaars van de provinciale prijsvraag ‘Poorten naar Fryslân’ zijn bekend. Er zijn door de jury zes ideeën geselecteerd. Elk van de indieners ontvangt

€ 5000 van de provincie Fryslân. Vijf van de winnende ontwerpen hebben zich op één specifieke locatie geconcentreerd. Bij Wolvega gaat het om een grenspost en een raster van 343 masten met gefixeerde Friese vlaggen, bij Lemmer wordt gedacht aan het woord Fryslân in enorme letters, 67,5 lang en 12,6 meter hoog en een groot baken met dag- en nachtverlichting met daarop de woorden Thûs = Home. Voor de Afsluitdijk is een lichtkrant van 1 km bedacht als ‘taalzone’ waarin het Fries geleidelijk overgaat in het Nederlands. Het meest omvangrijke idee dat tevens als enige geldt voor alle vier de grenslocaties is die van een sluis/pingo/wal/waterkering met enorme markeringen en doorgangen: op de Afsluitdijk een sluis, bij Drachten een ringdijk, bij Lemmer een waterkering en bij Wolvega een verhoogde wal.

 

Het idee van de Poorten naar Fryslân komt voort uit een van de toekomstdebatten van Fryske Fiersichten die de provincie in 2006 organiseerde. Het idee van de toegangspoorten behoort tot de eerste projecten (ûteinsetters) van Fryske Fiersichten die worden uitgevoerd.

 

 

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *