Praktijkproef brengt duurzame gasvoorziening dichterbij

Geplaatst op: 09 oktober 2007 - Categorie: Wadden & Natuur

NES – Eind september zijn ENECO Energie en GasTerra bij appartementencomplex Noorderlicht in Nes gestart met de aanpassing van het gasnet, de kooktoestellen en verwarmingsketels. Binnenkort voeren ze hier een praktijkproef uit door het bijmengen van waterstof in de gastoevoer van het complex. Hiermee is een eerste stap is gezet naar duurzaam gas.
Waterstof is een duurzame energiedrager die onder meer uit water kan worden gewonnen. Grootschalig gebruik van duurzaam geproduceerd waterstof beperkt de CO2-emissie aanzienlijk.
Het project “waterstof in aardgas; een eerste stap naar duurzaam gas” is vooral bedoeld om kennis te ontwikkelen over de effecten van waterstof op gasleidingen en gastoestellen. De gewijzigde gassamenstelling kan van invloed kan zijn op de prestaties van gasapparatuur vormen ook de ervaringen van de bewoners een belangrijk onderdeel van het onderzoek.
Na maandenlange voorbereidingen in het laboratorium zijn de kooktoestellen en CV-ketels in de 14 appartementen vervangen door nieuwe, gecertificeerde apparatuur met standaardspecificaties. Vervolgens worden de gasleidingen met toebehoren aangelegd en wordt de menginstallatie geplaatst. Met deze installatie wordt de waterstof, afkomstig van door de industrie gevulde cilinders, toegevoegd aan het aardgas.
In een latere fase zal de productie van waterstof op het eiland zelf plaatsvinden en zal deze ontwikkeling bij het onderzoek worden betrokken. Naar verwachting gaat het project medio november, nadat alle componenten zijn getest, officieel van start.
Het onderzoeksproject wordt gerealiseerd binnen ‘Duurzaam Ameland’, een gezamenlijk initiatief van de Gemeente Ameland, ENECO Energie, GasTerra en de NAM.

Naar nieuwsoverzicht
Ads door PA
Gesponsorde links:
Hier adverteren?