Powerstation Art op Ameland

NES – De vijfjarige Fons Metz van Monique Brouwer en Paul Metz uit Nes op Ameland is een bofkont. Hij doet al vier jaar mee met het project Powerstation Art. Deze week werd een uitlopertje van het project op Ameland uitgevoerd en volgende week reist Fons alweer naar een feestelijke bijeenkomst in Gstaad in Zwitserland. Tot zijn 18e mag hij meedoen aan dit unieke experiment waarbij jaarlijks enkele activiteiten gevierd worden. In september 2011 staat een Powerstation Art Festival op Ameland geprogrammeerd.

Cindy, Lucas en Fons

Donderdag 26 augustus bezoekt Radia Elgarbi Ameland. Zij is als peetmoeder voor architectuur betrokken bij het project, onderhoudt contact met de kinderen en geeft regelmatig een workshop. Deze week zit ze in de klas van Fons, bij juf Marjon van de Kardinaal de Jong school. Samen met de kinderen gaat ze knutselen en tekenen. De werkjes stopt ze daarna in een grote koffer die volgende week meegaat naar Gstaad. Elgarbi zal daar zijn en Fons zal daar zijn en de architect zal aan de kinderen daar vertellen wat de Amelandse kinderen hebben gemaakt. Ze gaat vertellen dat Cindy de kleuren van het eiland heeft geschilderd omdat ze de kleuren hier zo mooi vindt en dat Lucas een brandweerauto heeft geknutseld omdat hij zo gek is op het zwaailicht. Fons heeft de vuurtoren getekend en hij vindt de vuurtoren vooral zo mooi omdat je er naar boven kunt. Van alle kinderen in de klas heeft ze hun verhaal opgeschreven. Radia gaat het allemaal vertellen, daar in Zwitserland.

Brief van de burgemeester

Burgemeester Albert de Hoop is deze ochtend ook even in de klas. Hij overhandigt Fons een brief met de groeten van Ameland en een uitnodiging voor de hele groep Powerstation Art kinderen om volgend jaar naar Ameland te komen. Fons zal de brief meenemen naar Gstaad, want daar gaat hij samen met zijn ouders op 3 september naar toe om alle Powerstation Art kinderen te ontmoeten. Hij gaat de uitnodiging van de burgemeester aan de kinderen laten zien.

Kinderen en kunst

Hanneke Frühauf (62) en Renske Heddema (57) zetten in november 2002 het dutchartdesk.ch – DADch – in Amsterdam op. De stichting wil culturele uitwisselingen tussen Nederland en Zwitserland bevorderen en organiseert projecten die daar aan bijdragen. Een van hun projecten heet Powerstation Art.

Powerstation Art is een project waarin kinderen en kunst centraal staan. Het project gaat over het opgroeien in een multiculturele samenleving en de rol die kunst daarbij kan spelen. Het programma wordt uitgevoerd in Nederland en Zwitserland. Uitgangspunt zijn 7 Nederlandse en 7 Zwitserse kinderen en de gemeenschappen waarin ze leven. Powerstation Art begon in 2006 en eindigt in 2022. Een van die kinderen is Fons uit Nes.

Het geheim van de kaas

Frühauf bestierde jaren een galerie en is nu Kunstbemiddelaar. Zij schreef het boekje ‘Het geheim van de kaas’ waarin Amelander Fons zijn eigen hoofdstuk heeft.

Heddema is freelance journalist. Powerstation Art deed de aftrap met de kinderen en hun ouders in een kaasmakerij. In Gstaad maakte een kaasboer een speciale kaas met daarin de namen van de 14 kinderen geschreven. De kaas rijpt terwijl de kinderen groeien. Een keer per jaar komen de kinderen uit Zwitserland en uit Nederland in hun eigen land bij elkaar. Eens in de twee jaar komen alle kinderen samen. Heddema en Frühauf organiseren van 1 t/m 5 september 2011 een Powerstation Art Festival op Ameland.

Dutchartdesk organiseert rondom die bijeenkomst van de 14 kinderen een festival met beeldende kunst, muziek en theater en Amelander kaasboerin Ina Kanger doet ook mee.

>>> bekijk hier het filmpje van het maken van de kaas en de start van het project

Download iPhone app

 

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *