Pieterburen beschuldigd van mishandeling

PIETERBUREN – Voormalig dierenverzorger Meindert Kamminga uit De Triemen, beschuldigt Zeehondencrèche Pieterburen en directeur Niek Kuizenga van dierenmishandeling. Tot en met afgelopen winter was Kamminga twaalf jaar werkzaam als dierenverzorger. In februari stapte hij op omdat hij zich niet meer met de manier van werken kon verenigen.

Volgens Kamminga zijn onder het regime van Kuizenga jonge zeehonden veel te snel weer uitgezet. Ze waren nog maar een paar dagen binnen en werden te licht en te ziek weer uitgezet. Kamminga ergerde zich ondermeer aan de manier van doen rondom een zieke zeehond op het Oerd. Kuizenga en de zijnen bepaalden dat de zeehond op het Oerd moest blijven liggen. Hij was ziek en was zeker gestorven, maar Kamminga heeft hem stiekem opgehaald, laten ophalen eigenlijk door een EHBZ-ter van Ameland die niet meer betrokken was bij de zeehondencrèche, verzorgd en later zelf weer uitgezet. Ondertussen werd de kwestie 'zeehond Oerd' met leugens omsponnen. Het dier zou ‘in vrede’ op het Oerd zijn gestorven. Kamminga weet wel beter en ageert tegen het leugenachtige beleid. 

Kamminga gruwt ook van de vercommercialisering van de opvang. “Het is een zeehondenfabriek geworden.” Wat hem betreft zou het beter zijn dat er op alle eilanden een kleine opvang komt voor de huilers, dieren die niet ziek zijn, maar te klein om zichzelf te redden. Voor de echt zieke dieren is dan een opvang zoals in Pieterburen of Stellendam geschikt.

Nog veel meer ergerde de zeehondenverzorger zich over de manier waarop de zeehondencrèche recentelijk met Hessel Wiegman, de zeehondenwachter van Terschelling, omging. Wiegman zijn opvang moest worden aangepakt, meende Pieterburen. De zeehonden die op Terschelling bij Wiegman werden opgevangen moesten allemaal naar Pieterburen, want die heeft opvangvergunning en de Terschellinger niet. “Van mensen als Hessel moeten ze afblijven. Die hebben de zeehondenopvang groot gemaakt,” zegt Kamminga. De behandeling van Wiegman was voor Kamminga de druppel die de emmer deed overlopen. Hij wil vervolging van directeur Niek Kuizenga en zeker drie andere personeelsleden. Publiciteit kreeg hij daarop volop. “De telefoon rammelt achter mekaar door.”

Zeehondencréche Pieterburen gaf geen commentaar en Henk Bleker van de Raad van Toezicht was niet bereikbaar.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *