Parel in mossel

HOLLUM – Vissers van de Kust staan voor verantwoord medegebruik en goed beheer van onze kustwateren. Ze houden zelf ook van vis en smikkelen tijdens het vissen graag een paar mosselen. “Er zit nog weinig vlees in,” zeggen de Vissers van de Kust, “maar wel een prachtige parel.” De Visser: “Dit was ik nog niet eerder tegengekomen. Ook in onze oesters niet.”

De Vissers van de Kust vormen een coöperatie die vangstrechten met elkaar delen, als groep onderzoekswerk uitvoeren en hun vis samen verkopen. De coöperatie is een verlengstuk van het eigen bedrijf. Wat je beter en makkelijker samen kunt doen, doe je samen.

Alle leden houden zich aan de uitgangspunten van geïntegreerde visserij. De stichting is opgericht door een groep vissers om een tegengeluid te laten horen in een visserijwereld waarin schaalvergroting de norm is. Er zijn altijd vissers geweest die rekening houden met de natuur. Die zich het lot van afnemende visbestanden aantrekken en ernaar willen handelen. In de huidige visserij is er qua regels, beleid en belangenbehartiging weinig ruimte voor hen. Een groep vissers is op zoek gegaan naar de mogelijkheden die er wel zijn; om het klagen om te zetten in duurzame daden. Voor een gezonde toekomst voor kustvissers is het nodig dat visserij weer flexibel wordt en onderdeel van het voedselweb.

De Vissers van de Kust wonnen in 2016 de Wadden Award.

de Vissers van de Kust zijn Waddeposter en posten regelmatig op Waddenpost

LOI

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *