Paraffine op strand Ameland

BALLUM – Het strand van Ameland is bevuild met brokken paraffine. Om oost is weinig tot niks aangespoeld, maar vanaf Nes richting Ballum en verder is het op het vloedmerk een drama met de kaarsvetachtige substantie. Het wordt sinds zondagmiddag op de stranden van Terschelling en Ameland aangetroffen. Rijkswaterstaat heeft inmiddels met twee shovels meer dan zeven kuub opgeruimd van het Terschellinger strand. De opruimwerkzaamheden op Ameland zijn vandaag begonnen en gaan morgen verder.

In het vloedmerk zijn kleine stukjes en grote brokken te vinden. Het spul lost niet op in water en als dieren het voor voedsel aanzien en het opeten, kunnen ze er ziek van worden. We kennen paraffine vooral van de waxinelichtjes en van het beschermende laagje om kaas.

De paraffine die op de stranden van de Waddeneilanden aanspoelt komt van waswater van schepen. Sommige kapiteins lozen dat in zee. Er spoelde wel vaker paraffine op de Nederlandse kust aan. Inmiddels zijn met de Internationale Maritieme Organisatie afspraken gemaakt dat per 1 januari 2021 vies scheepswater in havens moet worden afgegeven.

⇒ later vandaag volgt een filmpje van Ameland Vandaag over de paraffine vervuiling

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18269

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *