Paardenbloemen op het paardengraf

HOLLUM – Het is 30 jaar geleden dat acht reddingbootpaarden op het Zuidwest bij Hollum verdronken. Op dinsdag 14 augustus 1979 werden de redders van reddingstation Hollum gealarmeerd in verband met de stranding van een jacht. Voor de ogen van hun eigenaren en talloze eilanders en badgasten verdwenen de paarden onder water en verloren het leven. Op de plek van de toenmalige strandopgang voor de paardenreddingboot staat een monument ter nagedachtenis aan dit ongeluk. De acht paarden liggen daar begraven.

Voor de grafsteen ligt een bosje helmgras, wat muizeoortjes en kruiskruiden. Een jongetje en zijn oma hebben die plantjes op het graf gelegd. "Paardenbloemen," zegt oma. Paardenbloemen op het paardengraf. Verder staat de steen er kaal bij. Geen krans, geen bosje bloemen. Enkele badgasten passeren en bekijken de steen. "Hee, vandaag precies dertig jaar geleden!"

Het jongetje van de paardenbloemen zit op het muurtje van het graf. "Niet met je benen in het graf zitten!" waarschuwt oma. Dat heeft zij geleerd, vertelt ze, dat je nooit over een graf mag lopen.

Minne Kanger (86) fietst door het dorp naar huis. Vanochtend had hij het er nog met zijn vrouw Siena over gehad. "Het is 14 augustus. Vandaag is het 30 jaar geleden." Kanger verloor die dag twee paarden.

>>>op 10 juli 2008 maakte de KRO een documentaire over de herinneringen aan die gebeurtenis voor de uitzending van Wij zijn de Geschiedenis. De uitzending is hier te zien

>>>lees hier over Wij zijn de Geschiedenis 10 juli 2008

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *