Over Wytze van Cammingha en zijn vrouw

FRANEKER – Zaterdag 16 september om 14.00 uur geeft conservator Marjan Brouwer een lezing over ‘De Friese Marten en Oopjen. De huwelijksportretten van Sophia van Vervou en Wytze van Cammingha’. De lezing is gratis bij uw toegangskaartje.

De huwelijksportretten van Marten Soolmans en Oopjen Coppit uit 1634 door Rembrandt zijn inmiddels wereldberoemd. En terecht! Maar in Friesland werd ook een sterk staaltje huwelijksportret geschilderd, door Wybrand de Geest, Frieslands beste schilder uit de Gouden Eeuw. Sophia van Vervou en haar man Wytze van Cammingha waren zo puissant rijk en zo zelfbewust, of was het arrogant?, dat zij zich al eerder (in 1632) dan Marten en Oopjen levensgroot en ten voeten uit lieten schilderen. Zij waanden zich vorsten en zo lieten zij zich ook portretteren. Wytze werd in 1638 vrijheer van Ameland.

Tijdens de lezing plaatst de spreker de portretten in de Europese portrettraditie, wordt de vergelijking tussen Marten en Oopjen en Wytze en Sophia gemaakt en is ook aandacht voor de personen Sophia en Wytze. Want hun persoonlijk leven, vooral dat van Sophia van Vervou, was enerverend genoeg.

"U bent van harte welkom. Als u zeker wilt zijn van een plaats, belt u met 0517 392192" laat Museum Martena in Franeker weten.

→  over Vrij- en Erfvrouwe en Erfheer

over de Heren van Ameland

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *