Oude zuivelfabriek Hollum verkocht

HOLLUM – De oude zuivelfabriek aan de Fabrieksweg in Hollum is verkocht. Theo Faber heeft het pand inclusief de bouw- en tuinmarkt overgedaan aan Jur de Vries. Het koopcontract werd 21 december ondertekend en de overdracht vindt op 29 januari 2020 plaats.

Winkel

Met de koop is De Vries eigenaar van de hele zuivelfabriek en de daarin gevestigde bouw- en tuinmarkt. Faber heeft onlangs zijn smederij verhuisd naar de loods achter de fabriek en zal daar verder gaan met het maken van meubels, hekwerken en andere smeedwerkklusjes.

In de bouw- en tuinmarkt zal niets veranderen. Peter Metz blijft het gezicht van de winkel en De Vries zal Metz op diens vrije dagen aflossen. Op de achtergrond blijft Faber aanwezig om te zorgen dat de overdracht goed verloopt. Kleine klussen voor de smederij kunnen ook gewoon in de winkel aangenomen worden.

Brandstoffen

Het pompstation wordt gesloten. De benodigde vergunningen lopen ten einde en er moeten hoge kosten gemaakt worden om de pomp open te houden.

Smederij

Smid Theo Faber is nu 66 maar denkt nog lang niet aan zijn pensioen. In zijn smederij kan hij nog wel een aantal jaren doorwerken en zich vol op het smeedwerk storten.

Zuivelfabriek

Bijna twee jaren geleden kwam Jur de Vries bij de makelaar om te kijken welke panden geschikt zouden zijn voor het realiseren van opslagruimte voor de verhuur. Bij het doornemen van de mogelijkheden is ook de oude zuivelfabriek genoemd en na het bekijken van het pand is direct het idee ontstaan om een deel van de vroegere melkfabriek in oude staat terug te brengen. De Vries wil laten zien hoe vroeger de melk op de fabriek aangeleverd werd en welke producten hier vervolgens van gemaakt werden. Dit alles moet dan voor toeristen toegankelijk zijn zodat zij kunnen zien hoe de melk op het eiland vroeger werd verwerkt. Ook heeft hij plannen om er appartementen voor personeel in te bouwen.

Nu twee jaren later zijn de toenmalige plannen verder uitgewerkt en heeft De Vries genoeg vertrouwen om het fabriekspand met de bijbehorende bouw- en tuinmarkt te kopen. Of er in de fabriek uiteindelijk ook personeelshuisvesting wordt gerealiseerd is op dit moment nog onzeker. In het kader van een circulaire economie wil de provincie Friesland graag dat in navolging van Terschelling en Schiermonnikoog alle melk die op het eiland geproduceerd wordt ook op het eiland zelf wordt verwerkt. Dit geldt tevens voor alle reststoffen die na de productie van bijvoorbeeld kaas overblijven. De Vries is in gesprek met de provincie en andere partijen om deze plannen verder uit te werken. Deze gesprekken moet duidelijkheid geven hoe groot de melkfabriek moet worden en hoeveel ruimte er dan overblijft voor andere activiteiten.

tik melkfabriek of fabriek in bij ZOEKEN om meer over de plannen te lezen

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *