Oud-Amelander Hein Strick schrijft vlinderboek

TERSCHELLING – Terschellinger oud-biologieleraar Hein Strick schreef een vlinderboek. De Waddeneilanden behoren tot de meest vlinderrijke gebieden in Nederland. Naast zo’n 45 dagvlindersoorten, fladderen er ook enkele honderden soorten nachtvlinders rond. De vederlichte diertjes met hun dikwijls ongelooflijk mooie vleugels hebben een grote aantrekkingskracht op mensen, en vooral op kinderen. Eenmaal in de ban van die fraaie fladderaars, borrelen er algauw vragen op. Hein Strick van Terschelling heeft op veel vragen een antwoord. En die legde hij vast in een boek.
“Elk jaar komen er heel wat kinderen, en ook volwassenen, bij mij aan de deur of aan de telefoon voor informatie over vlinders”, vertelt Hein Strick. De Midslander is gepensioneerd biologieleraar en zeer actief als natuurgids. “Meester, ik heb een vlinder gevangen. Weet u welke dat is?” Meester Strick weet het antwoord meestal wel. “Dit gebeurt echter zo vaak,”, zegt hij, “dat ik op een gegeven moment dacht: ik maak voor die beginnende vlinderaars een leuk en duidelijk leesboek over vlinders, rupsen, poppen en eitjes, met veel foto’s.”
Dat boek ligt nu in de winkel op alle eilanden. De “Wadden Vlindergids” is een blader-, zoek- en kijkboek geworden, met veel wetenswaardigheden . Voor de illustraties zijn, naast materiaal van de auteur, veel foto’s gebruikt van de Terschellinger natuurfotograaf Jan van der Zee. De beelden zijn hoofdzakelijk in de vrije natuur gemaakt
Hein Strick woont al ruim 35 jaar op Terschelling; daarvoor woonde hij op Texel en op Ameland. Zijn hele leven lang heeft hij ogen en oren goed de kost gegeven en hij kan enthousiast vertellen over wat hem boeit in de natuur. Vlinders horen daar nadrukkelijk bij.
Veel van zijn kennis over de kleurrijke fladderaars verzamelde Strick op Terschelling. Zijn ervaring is – en uit informatie van onder meer de Vlinderstichting blijkt dat ook – dat de meeste vlinders die op dit eiland voorkomen, ook op Texel, Vlieland, Ameland en Schiermonnikoog te zien zijn. Daarom draagt zijn boek de eilandbrede titel: “Wadden Vlindergids”.
Naast 34 dagvlinders komen er in deze gids 38 nachtvlinders aan bod, omdat je die wel degelijk ook overdag kunt tegenkomen. Waar dat interessant is, vertelt Strick iets over de omgeving van de vlinders, eitjes, rupsen en poppen. Ook besteedt hij aandacht aan de planten die van belang zijn; de zogenoemde waard- en nectarplanten.
De auteur lardeert zijn verhaal met talloze interessante weetjes over vlinders. Bijvoorbeeld hoe sommige soorten letterlijk komen aanwaaien over de Waddenzee, dat koolwitjes eilandhoppen, dat atalanta’s in de kroeg zitten, dat de dagpauwoog het meeste voorkomt, en dat je in augustus soms duizenden verdronken gamma-uiltjes op de vloedlijn vindt.
De Wadden Vlindergids is uitgegeven door Flevomedia in Harlingen. Het boekje is in de boekwinkels op alle eilanden verkrijgbaar, evenals op diverse andere verkooppunten. Ook te bestellen via de website van de uitgever. ( www.fh.nl)

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *