Ophef tijdens Sunneklaasfeest: confrontatie tussen Amelanders en PowNed-journalisten

De politie doet onderzoek naar een confrontatie tussen twee partijen op Ameland, waarbij mogelijk geweld is gebruikt. Een van deze partijen betreft een aantal journalisten van PowNed, die op het eiland waren om verslag te doen van een feest.

Dinsdagavond 5 december ontving de politie rond 18.00 uur een melding van een conflictsituatie op het eiland, waarbij meerdere mensen betrokken waren. Toen de politie ter plaatse kwam, hebben zij de groepen uit elkaar gehaald en zijn met de betrokkenen in gesprek gegaan. Er zijn op dat moment afspraken gemaakt voor het doen van een aangifte. Vervolgens heeft de politie de journalisten naar een andere plek op het eiland gebracht.

Onderzoek

De politie is direct een onderzoek gestart naar hoe het conflict is ontstaan, wat er precies is gebeurd en welke rol de verschillende betrokkenen daarin hebben gespeeld. Uit dat onderzoek moet ook blijken of er sprake is van letsel en/of schade en hoe dat is ontstaan. Er is op dit moment niemand aangehouden. Het onderzoek is nog niet afgerond.

Statement gemeente Ameland

Gisteravond werd op Ameland Sunterklaas gevierd, een oude traditie op het eiland. Tijdens het feest vond er een incident plaats tussen verslaggevers en een aantal Amelanders. Dat betreuren wij zeer. We keuren uiteraard het gebruik van geweld af. Het hele jaar door ontvangen eilanders met plezier vele tienduizenden gasten. Het is een open en gastvrij eiland en dat blijft het ook: iedereen is welkom op Ameland.

Eén keer per jaar vieren Amelanders met elkaar feest, tijdens Sunterklaas. Het is een feest van en vóór eilanders. Oftewel, een feest dat Amelanders graag met elkaar vieren. Vorige week werden er naar aanleiding van een reportage over het feest op verschillende plekken op social media opgeroepen om naar Ameland te komen om het feest te verstoren. Wij betreuren deze oproepen ten zeerste.

De politie heeft ingegrepen tijdens het incident en onderzoekt nu met het Openbaar Ministerie of er strafbare feiten zijn gepleegd en welk vervolg dit zal hebben. 

Persbureau Ameland
Persbureau Ameland

Persbureau Ameland brengt alle actualiteiten om en rondom Ameland. Daarnaast verschijnen er verschillende reportages over de vele bewoners die het eiland rijk is. Zelf een goede tip? Mail deze naar info@persbureau-ameland.nl.

Artikelen: 505

3 reacties

 1. Hallo.
  Wij hebben het ook gezien op YouTube staat het ook en wij als trouwe amelanderfan staan achter jullie het is jullie feest en dat moet zo blijven ik snap niks van waarom mensen het willen weten wat het feest inhoud en ik heb altijd geleerd nee is nee dus blijf niet aan houden maar ja jammer genoeg heb je eigen wijze mensen hey! Gr ons trouwe amelanderfans

 2. Goedenavond,

  Jammer dat ongepaste nieuwsgierigheid misschien mogelijk weer wordt beloond met ongewenste en negatieve publiciteit rondom een prachtige Amelandse oude gewoonte. Jaren geleden vond iemand van de VN het nodig om Zwarte Piet opeens ter discussie te stellen, en we hebben gezien waar dit toe heeft geleid…

  Mijn advies aan de Amelanders, en in het bijzonder aan de gemeente: Niet meer reageren, tenzij dit echt niet anders meer kan. De mensen van PowNed, die zelf aandachtsgeil zijn door op deze zieke manier in te breken in een volksfeest, vinden het vreselijk als ze zelf geen aandacht meer krijgen. Het mijden van aandacht haalt de angel eruit, en zal de ophef hopelijk vanzelf weer uitdoven en krijgen de Amelanders weer de ruimte om van hun rituelen tijdens Sunterklaas op 4 en 5 december te mogen genieten.

  Als er destijds niemand zou hebben gereageerd op de tegenstanders van Zwarte Piet, hadden er nu nog gewoon overal Zwarte Pieten rondgelopen zoals het hoort. Doodzwijgen is dus mijns inziens de beste oplossing voor de Amelanders! Daar raak je de andere partij het hardste mee…

 3. Ik maak me zorgen over de veiligheid van jonge vrouwen op Ameland. Ik denk wel dat het meestal goed gaat maar niet als er alcohol in het spel is! De ophef is de eigen schuld van de Amelanders want mysterie trekt altijd mensen aan. Maar hoe dan ook wij leven in de 21e Eeuw dus als er echt gekke dingen gebeuren op Ameland dan komen wij er allemaal uiteindelijk achter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *