Op grote schaal ijzel komende nacht

WAGENINGEN – Het is opletten de komende nacht en morgenochtend voor wie de weg op wil gaan. MeteoGroup verwacht op grote schaal ijzel en daarmee risico op verraderlijke gladheid.

IJzel komende nacht

Komende nacht gaat het vanuit het westen ijzelen, landinwaarts soms vermengd met sneeuw. Later is in vooral in het oosten en zuidoosten van het land ook een aantal centimeters ‘droge’ sneeuw mogelijk. Ook morgenochtend houdt de neerslag Nederland eerst nog bezig. Daarbij loopt de luchttemperatuur op steeds meer plekken op tot boven nul. De wegdektemperaturen stijgen echter wat langzamer, waardoor het risico op gladheid nog altijd niet geweken is. Later in de ochtend en in de middag trekt de neerslag naar Duitsland toe weg. In de nacht van zaterdag op zondag wordt het op diverse plaatsen opnieuw glad, dan door andere oorzaken.

Het verraderlijke van ijzel

Het is de afgelopen jaren niet vaak gebeurd dat het langdurig geijzeld heeft. Het verraderlijke van ijzel is tweeërlei. Ten eerste is de laag ijs die zich vormt niet of nauwelijks zichtbaar. Ten tweede vermindert ijzel de werking van het strooizout.

⇒ lees hier meer over IJzel

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *