Ook Ameland anti geweld tegen vrouwen

BALLUM – Ameland stond er even gekleurd op, net als de gemeenten Vlieland en Schiermonnikoog. Dit zijn de enige drie Friese gemeenten die niet meededen met de campagne Orange the World, een campagne die aandacht vraagt voor geweld tegen vrouwen. De campagne begon eind november en duurde twee weken. In die tijd werden gebouwen oranje verlicht en werd er oranje gevlagd. Het Amelander gemeentehuis stond er deze twee weken bij als altijd en er hing ook geen oranje vlag in de mast aan de Jelmeraweg. Ameland zou zijn eigen plan trekken, stond in het provinciale nieuws te lezen. Raadslid Jan Wijnberg van Algemeen Belang Ameland vroeg tijdens de raadscommissievergadering aan de wethouder welk plan dat dan was.

Over een ‘eigen plan trekken’ is wethouder Piet IJnsen niets bekend. Het enige plan dat getrokken wwerd is dat Ameland er niets aan gedaan heeft, geen extern bedrijf heeft ingehuurd om het gemeentehuis te beschijnen. “De voorbereiding en uitvoering kost veel inzet.” Gemeente Ameland heeft die capaciteit anders benut. “Uiteraard zijn wij tegen geweld tegen meisjes en vrouwen.” Een volgende keer wil Ameland kijken hoe het kan aansluiten bij de campagne en wil het wel een oranje vlag gaan hijsen, zegt IJnsen.

Orange the World is de internationale campagne tegen geweld tegen vrouwen en meisjes. Een op de drie vrouwen krijgt ermee te maken. In Friesland belichtten Franeker en Harlingen bijvoorbeeld hun gemeentehuizen oranje. Ook het provinciehuis in Leeuwarden werd in een oranje schijnsel gezet.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *