Ook 2019 krijgt een Verhalenavond

LEEUWARDEN-HOLLUM – Er komt een vervolg op de verhalenavond waarmee vorig jaar Leeuwarden-Fryslân 2018 werd geopend. Het evenement heet nu Verhalenavond en vindt plaats op vrijdagavond 15 november 2019. Locatie? Heel Friesland.

LF2018 en HDK2018

De verhalenavond van LF2018 (2018verhalen) was tijdens de opening van het Culturele-Hoofdstad jaar een groot succes; honderden mensen in de hele provincie gingen van verhaal naar verhaal. Ameland deed mee met verhalen over Hidde Dirks Kat, de walvisvaart en walvissen. Ameland was het tijdens het LF2018-jaar immers Eiland van Hidde Dirks Kat. Direct na afloop gingen er stemmen op voor een vervolg. En dat komt er. Verhalenavond wordt georganiseerd door Museumfederatie Fryslân en Stichting Pier21 en is onderdeel van het LF2028-programma. Verhalenavond op Ameland is onderdeel van het Wadden Vertel Festival.

Verhalenavond

Volgens David Lelieveld, producent namens Pier21, zit de kracht van Verhalenavond in de eenvoud: “Op Verhalenavond worden simpelweg verhalen verteld. In heel Friesland. Verhalen in huiskamers, in musea en op allerlei andere plekken. En iedereen kan meedoen, als toeschouwer maar ook als verteller. Want iedereen heeft een verhaal.”

‘Als stenen konden spreken’

Nieuw is het fenomeen van een verhalenavond niet. “Anderhalve eeuw geleden had Friesland de ‘Winterjûnenocht’, die traditie blazen we nieuw leven in”, aldus Lelieveld, die benadrukt dat je geen literaire vertelling hoeft te houden, “maar gewoon een verhaal zoals je dat aan een ander vertelt. Inspiratie kun je halen uit het thema: ‘Als stenen konden spreken’.”

Wadden Vertel Festival

15 tot en met 17 november 2019


Op Ameland wordt tijdens Verhalenavond ook verteld. Midden in de Kunstmaand organiseert de Amelander vertelgroep Ameland Vertel! een klein vertelevenement met de titel Wadden Vertel Festival. Vorig jaar vertelde Ameland Vertel! in de Heerskamer van Herberg de Zwaan en dat pakte zo goed uit, dat de vertellers er dit jaar weer gaan vertellen. In de Heerskamer en op drie andere locaties, in elk dorp een. Het evenement, kleinschalig van opzet, laat de verhalen voor zich spreken. Het evenement heet Wadden Vertel Festival omdat er niet alleen vertellers van Ameland optreden, maar ook van Terschelling, Texel en Schiermonnikoog en het allermooiste is dat ze het in hun eigen dialect gaan doen. Minstens vier dialecten komen voorbij, inclusief het Amelands. De dialectvertellingen vinden vooral in de Heerskamer plaats, op de andere locaties (De Boerderij, De Vlindertuin en De Klok) wordt in het Nederlands verteld.

De vertellers vertellen zonder dat je een entreekaartje hoeft te kopen, vol is vol en wie heeft genoten kan een bijdrage in de hoed deponeren.

bekijk hier de website van het Wadden Vertel Festival

 

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *