Olie Alert Waddenzee start met ‘leerzame’ bestuurlijke oefening

LEEUWARDEN – De driedaagse oliebestrijdingsoefening Olie Alert Waddenzee werd vandaag afgetrapt door bestuurders uit het Waddengebied, die 'droog' oefenden aan de hand van complexe dilemma's. Leerzaam, vindt één van de eilandburgemeesters: "Het kan in de praktijk heel anders lopen dan je op papier bedacht hebt." 

Stel je voor: twee vrachtschepen komen met elkaar in aanvaring op de Noordzee, ter hoogte van Den Helder. De bodemtanks raken leeg en uit de schepen lekt een forse hoeveelheid olie in zee. De olie dreigt via het zeegat tussen Den Helder en Texel de Waddenzee op te stromen: een ernstige bedreiging voor dit unieke en kwetsbare natuurgebied. Zeker wanneer de olie de oevers en droogvallende platen bereikt.

Wie is verantwoordelijk? 

Iedereen die betrokken is bij het Waddengebied wil iets doen. Maar wie is eigenlijk verantwoordelijk voor de aanpak van deze dreigende olieramp? En wie hakt de knopen door? De burgemeester van Den Helder? Die van Texel? Of Rijkswaterstaat als beheerder van de Waddenzee? Om goed voorbereid te zijn op een mogelijke olieramp, oefenden veel bij het Waddengebied betrokken bestuurders vandaag de besluitvorming aan de hand van diverse scenario’s. Daarbij kwamen complexe dilemma’s aan bod waarbij snel beslissingen moeten worden genomen, om een ramp te voorkomen.

Leerzame oefening

Een leerzame oefening, vindt één van de eilandburgemeesters: “We zijn in veel opzichten goed voorbereid. Denk bijvoorbeeld aan de inzetplannen die de afgelopen jaren zijn ontwikkeld. Maar ook aan praktische zaken, zoals containers op alle eilanden, met scheppen, harken en beschermende kleding. Maar ik heb vandaag wel ontdekt dat het bij een ramp – ondanks goede voorbereiding – toch heel anders kan gaan dan je op papier kunt bedenken. Daarom is het belangrijk om te oefenen, zodat we samen de juiste keuzes maken.”

Oefenen houdt scherp

Ook Sieben Poel, Hoofdingenieur-directeur bij Rijkswaterstaat Noord-Nederland, kijkt tevreden terug op de oefening. “Oefenen houdt ons scherp en laat zien dat het bestrijden van olie niet zo eenvoudig is in de Waddenzee. Er zijn veel partijen betrokken en iedereen wil graag iets inbrengen. Dat vraagt om veel afstemming. Door te oefenen leren we elkaar ook beter kennen als persoon. Daardoor weten we elkaar straks nog beter te vinden, als het er echt om gaat.”

Oefenen op zee

Dinsdag 5 september vervolgt Rijkswaterstaat de driedaagse oefening op de Noordzee en in het zeegat bij Texel. Met natuurlijk oefenmateriaal wordt gesimuleerd dat daar daadwerkelijk olie vrijkomt na een aanvaring op zee. De betrokken schepen – uitgerust met veegarmen en oliekerende schermen – oefenen in diverse formaties.

Bron: RWS

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *