Noordzee warmt sneller op dan andere oceanen op aarde

HARLINGEN – De Noordzee warmt sneller op dan andere oceanen op aarde. Dat schrijft de Waddenvereniging naar aanleiding van een brief van de Duitse Staatssecretaris voor Milieu.

"De Duitse Staatssecretaris voor Milieu, Florian Pronold, maakt zich grote zorgen over de snelle opwarming van de Noordzee. De afgelopen 45 jaar steeg de temperatuur in de Noordzee met 1,67 graden Celsius terwijl dat in de oceanen gemiddeld 0,74 graden was. Dat schreef Pronold aan de Duitse Bondsdag in antwoord op vragen van de Groenen. 

Het Duitse Ministerie van Milieu baseert zich op gegevens van de wereldklimaatorganisatie IPCC en het Alfred Wegener Instituut dat op het eiland Helgoland jarenlang metingen verrichtte. Helgoland ligt ten noorden van het werelderfgoed Waddenzee. 

De stijgende temperatuur van het zeewater door klimaatverandering heeft ook gevolgen voor soorten die in de Noordzee voorkomen. Oorspronkelijke soorten verdwijnen naar koudere streken. Zo trekt de schol eerder uit de Waddenzee dan vroeger, maar ook nieuwe, warmte-minnende soorten vestigen zich in het warmere zeewater of vertonen een stijgende trend zoals zeebaars, smelt en griet.

Grootschalige aanpassingen

In haar brief aan de Bondsdag laat de Duitse regering weten dat rekening gehouden moet worden met een alsmaar stijgende temperatuur van de Noordzee. Daarom bereidt de Duitse regering zich voor op grootschalige aanpassingen aan de Duitse waddenkust voor zowel visserij als andere economische sectoren die afhankelijk zijn van de zee. 

Klimaatverandering wordt veroorzaakt door het verbranden van fossiele brandstoffen als olie en aardgas. In de Waddenzee wordt nog steeds aardgas gewonnen. Eerder al waarschuwde onder meer het Wereld Natuur Fonds voor de gevolgen van de winning van fossiele brandstoffen onder de Waddenzee.

Onduidelijk is nog of de gemeten stijging in de Duitse Noordzee overeenkomt met metingen in het Nederlandse deel van de Noordzee en Waddenzee. Naar verwachting zal dat beeld niet wezenlijk afwijken. Tot nu toe heeft de Nederlandse regering nog geen maatregelen aangekondigd voor aanpassingen aan de visserij en andere sectoren die rekening houden met het steeds warmere water in de Noordzee."

Bron Waddenvereniging

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *