Noordpoolijs smelt in rap tempo

WAGENINGEN – De toestand van het Noordpoolijs is zorgelijk. Het ijs is in mei en juni sneller gesmolten dan gemiddeld. MeteoGroup verwacht dat de afsmelt de komende weken zal versnellen, mogelijk resulterend in een record afsmelt in september.  

Door een standvastig hogedrukgebied boven Groenland is het vrij zonnig. MeteoGroup verwacht dat het hogedrukgebied ook de komende week blijft liggen. In deze tijd van het jaar schijnt de zon 24 uur per dag en smelt het ijs de hele dag door.  

Op de omringende continenten is tijdens het voorjaar extreem veel sneeuw gesmolten. De lucht afkomstig uit Alaska en Siberië, die naar de Noordpool wordt gevoerd, is 2 of 3 graden warmer dan normaal. Bovendien is het zeewater rondom de Noordpool door het smeltende ijs warmer dan normaal. Door zon en aanvoer van zachte lucht zal het ijs de komende weken nog sneller smelten, mogelijk dat er nog meer ijs smelt dan in 2012. 

Bron: MeteoGroup

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18269

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *