Nieuwe kans voor molen Ameland

HOLLUM – Mosterdmolen de Verwachting in Hollum levert niet alleen meel en mosterd maar ook stroom.

Al een aantal jaren leeft bij het bestuur van de Vereniging Amelander Korenmolens op Ameland, de wens om molen De Verwachting in te zetten bij de winning van elektriciteit. Studenten van de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden onder begeleiding van docent Kees Iepema, hebben samen met de vrijwillige molenaars het idee uitgewerkt. Met financiële hulp van Provincie Fryslân en het Waddenfonds, is de klassieke windmolen nu in staat om wind om te zetten in energie. Vandaag wordt dit bijzondere project officieel in gebruik genomen.

Koren en mosterdmolen De Verwachting is gebouwd op de plaats waar van 1840 tot 1949 de oorspronkelijke molen heeft gestaan. In 1988 is deze oude stellingmolen herbouwd en weer in gebruik genomen als korenmolen. In 2002 is de korenmolen uitgebreid met een mosterdmaalderij. Hier wordt op ambachtelijke wijze mosterdzaad gemalen, waarvan een natuurlijke mosterd wordt gemaakt. Deze mosterd dient als basis voor een groot aantal unieke mosterdsoorten en draagt het keurmerk Amelands Produkt.

Anno 2014 is een nieuwe uitdaging gerealiseerd. Studenten van de afdeling werktuigbouwkunde en techniek van de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden hebben samen met de eilander molenaars, een generator geplaatst waardoor de traditionele molen windenergie kan opwekken. De samenwerking met de studenten kwam voort uit een eerder uitgevoerd onderzoek door de Noordelijke Hogeschool naar golfslagenergie in de aquaria van het Natuurcentrum. Docent Kees Iepema zag ook in het idee om met de traditionele korenmolen windenergie op te wekken een geschikt  duurzaamheidsproject voor zijn studenten.

Met hulp van een generator levert de traditionele windmolen elektriciteit aan het net. Hierdoor is de molen energieneutraal. Bezoekers kunnen in de toekomst accu’s van rijwielen opladen met deze duurzame energie. De molen is onderdeel van een keten van bedrijven die Amelander Producten produceren. Langs deze keten wordt een fietstocht opgezet. De huidige wetgeving maakt het niet mogelijk om hedendaagse grote windmolens op het eiland te plaatsen. Dit project toont aan dat het duurzaamheidsprincipe ook door inventieve oplossingen op  kleinschalige wijze nagestreefd kan worden. 

 lees hier over Duurzaam Ameland

⇒ lees hier meer over molens

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *