Naturalis ontleedt bultrug Texel

TEXEL – De bultrug op de Razende Bol is overleden. Dat heeft gemeente Texel officieel laten weten. De walvis wordt zo snel mogelijk van de zandplaat gehaald, aldus de gemeente.

Naturalis is inmiddels begonnen met het ontleden van het kadaver. De restanten komen in de wetenschappelijke collectie van het museum. Dat gebeurt in samenwerking met de Universiteit Utrecht. Het skelet krijgt wellicht een plaats in het museum.

De noodverordening voor het gebied blijft van kracht, zolang de restanten van de bultrug nog op de zandplaat liggen. De dood van de bultrug is vanmorgen vastgesteld door een dierenarts die in opdracht van Texel bij het beest is geweest. De afgelopen dagen was er telkens onduidelijkheid of het dier nog in leven was.

’t Hart verdrietig en ongerust

Eerder vanmorgen meldde dierenactiviste Lenie 't Hart, oprichtster van het zeehondencentrum in Pieterburen, op Twitter al dat de bultrug was overleden. Medewerkers van het zeehondencentrum waren vanmorgen vroeg in de buurt van het beest geweest en wisten aan 't Hart te melden dat de bultrug dood is.

Op Radio 1 zei 't Hart 'heel verdrietig' te zijn. 'Dit mag nooit meer gebeuren. De mensen die hem dood wilden, hebben gewonnen. Wij hadden het beest kunnen redden. Er was geen dialoog mogelijk'. Ze wil met de politiek om de tafel om te voorkomen dat zoiets weer gebeurt.

De zeehondenmoeder maakt zich zorgen om de zeehonden die nu in de buurt van de dode bultrug zwemmen. Zij schrijft op Twitter: “#naturalis is met kapot snijden begonnen 30 zeehonden kijken volgens ooggetuigen toe. Als er gif is gespoten moeten ze uitkijken #fb”

Noodverordening

Medewerkers van natuurorganisatie Sea Shepherd lieten vanmorgen nog weten te willen proberen alsnog bij de in nood verkerende bultrug, die  Johannes is genoemd, te komen om het beest te redden. Zaterdagavond was ook al een poging gedaan, maar dat mislukte omdat de medewerkers door de noodverordening het gebied niet in konden varen.

Nu laat de organisatie weten dat ze op korte termijn, zondag of maandag, een 'stille tocht' voor de overleden bultrug wil organiseren, zo meldt het Noordhollands Dagblad.

De walvis was woensdag aangespoeld op een zandbank in de Waddenzee. Een aantal pogingen om het beest te redden leverde niets op. De laatste dagen was de walvis erg verzwakt. Vrijdag hadden dierenartsen van het Dolfinarium in Harderwijk nog een slaapmiddel toegediend in de hoop dat de walvis rustig zou inslapen. Zaterdagmorgen bleek dat de bultrug nog leefde.

Bron: De Volkskrant en eigen redactie

>>> lees hier over de Bultrug op Ameland

Faber beheer

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *